ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul turc a ratificat aderarea Suediei la NATO

08:15 | 24.01.2024 Categorie: Externe

Ankara, 24 ian. /MOLDPRES/. Parlamentul turc a ratificat marţi seara aderarea Suediei la NATO, marcând încheierea a 20 de luni de negocieri care au pus la încercare răbdarea aliaţilor occidentali ai Ankarei, dornici să facă front unit împotriva Moscovei, transmite AFP, citată de Agerpres și MOLDPRES.

Candidatura suedeză, care necesită acum unda verde din partea Ungariei, a fost aprobată de deputaţii turci cu 287 voturi pentru şi 55 împotrivă.

Suedia, la un pas de a deveni a 32-a ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice, şi-a anunţat candidatura în mai 2022, în acelaşi timp cu Finlanda, admisă în aprilie anul trecut.

Pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia, cele două ţări vecine au rupt cu decenii de neutralitate după cel de-Al Doilea Război Mondial, apoi de nealiniere militară de la sfârşitul Războiului Rece.

Pentru a satisface cerinţele Ankarei, Suedia a mers până acolo încât şi-a reformat Constituţia şi a adoptat o nouă lege anti-terorism, Turcia acuzând ţara nordică de clemenţă faţă de militanţii kurzi care s-au refugiat pe teritoriul său, dintre care unii consideraţi terorişti de către Ankara.

img24000452

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!