ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mesajul vicepremierului Nicu Popescu urmare a depunerii mandatului de ministrul al Afacerilor Externe și Integrării Europene

10:46 | 24.01.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 24 ian. /MOLDPRES/. Șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a transmis următorul mesaj urmare a depunerii mandatului de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene:

„Dragi colegi și prieteni,

Cu o emoție în suflet, dar și cu convingerea că, la această etapă, am reușit sa realizam obiectivele majore asumate în vara anului 2021, vă comunic că am hotărât să îmi depun mandatul de ministru, cu efect din 29 ianuarie 2024.

Acest mandat a început în august 2021, sub conducerea Președintei Maia Sandu și în guvernele conduse de doamna Natalia Gavriliță și, ulterior, de Prim-ministrul Dorin Recean. Împreună, am gestionat provocări și am sărbătorit realizări remarcabile pentru țara noastră.

La momentul preluării responsabilității pentru politică externă a țării noastre în 2021, Republica Moldova era practic lipsită de respect și sprijin internațional, fiind încă marcată de umbra guvernărilor corupte și oligarhice. Am avut un obiectiv clar: să scoatem Republica Moldova din izolare, să depășim efectele pandemiei și să readucem țara pe calea europeană - obiective pe care am reușit să le promovăm cu succes. Anul 2022 ne-a adus provocări dramatice: războiul de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat drastic contextul și a impus o reorientare a eforturilor noastre către asigurarea păcii și securității în Republica Moldova. În ciuda acestor circumstanțe extrem de dificile, am reușit să mobilizăm sprijin internațional masiv pentru tara noastră și am reușit să obținem statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în iunie 2022, marcând un pas semnificativ către integrarea europeană. Anul 2023 a fost marcat de ancorarea fermă a Moldovei în spațiul și familia europeană, odată cu decizia Consiliului European de a lansa negocierile de aderare cu țara noastră.

Vă mulțumesc tuturor celor care ați fost alături de mine, care ați  crezut obiectivele pe care ni le-am propus. Sunt recunoscător echipei de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în special secretarilor de stat, echipei de consilieri, colegilor din misiunile diplomatice, oriunde aceștia s-ar afla, dar și tuturor colegilor din cadrul MAEIE. Alături de acești oameni, dar și cu voi toți am scris mai multe pagini istorice pentru viitorul european al țării noastre.

La fel, vreau să mulțumesc familiei mele dragi, care m-a susținut necondiționat în cele mai dificile împrejurări, în special în acești doi ani și jumătate care nu au fost deloc ușori.

Vă îndemn să explorați o retrospectivă fotografică a perioadei mele în calitate de ministru accesând următorul link: www.nicupopescu.eu/photos

Cu recunoștință și încredere,

Nicu Popescu”

img24000460

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!