ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova a semnat un acord semnificativ pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere

12:47 | 24.01.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 24 ian. /MOLDPRES/. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a semnat astăzi la Londra, împreună cu Ekaterina Miroshnik, şefa Grupului Eurasia pentru Infrastructură Durabilă al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Acordul de împrumut pentru realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor „Moldova V”, transmite MOLDPRES. 

Acordul prevede contractarea unui împrumut în valoare totală de 150 de milioane de euro. Suma reprezintă 50% din cofinanțarea Proiectului „Moldova V”, cealaltă parte a sumei fiind alocată de Banca Europeană de Investiții.

„Investițiile sunt destinate pentru reabilitarea și modernizarea drumului M2, centura orașului Chișinău, sectorul 2, prin extinderea acestuia la 4 benzi de circulație, cu o lungime estimativă de 7 km. Acest sector de drum este o componentă esențială a șoselei de centură a orașului Chișinău, fiind și unul dintre cele mai circulate și aglomerate drumuri din țară. De asemenea, din contul banilor oferiți vor fi reabilitați aproximativ 85 de km din drumul M1, frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – frontiera cu Ucraina. Sectorul de drum reprezintă o poartă de acces pentru schimbul de mărfuri și pasageri între R. Moldova și UE”, explică MIDR.

Aceste două drumuri naționale fac parte din rețeaua transeuropeană de transport TEN-T și au o importanță națională și strategică atât pentru fluidizarea traficului, cât și pentru îmbunătățirea conectivității Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

img24000470

img24000470

img24000470

img24000470

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!