ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost aprobat Programul de Reformă Economică 2024-2026

10:42 | 01.02.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 1 feb. /MOLDPRES/. Ministerul Finanțelor a anunțat că a fost aprobat Programul de Reformă Economică 2024-2026 (PRE), în contextul participării Republicii Moldova pentru prima dată la exercițiul anual de analiză economică și financiară pentru țările candidate la Uniunea Europeană, transmite MOLDPRES.

Programul de Reformă Economică are drept scop pregătirea Republicii Moldova pentru viitoarea participare la coordonarea și guvernanța politicii economice a UE. Documentul propune îmbunătățirea reformelor structurale pentru susținerea stabilității macroeconomice, stimularea competitivității, încurajarea condițiilor pentru o creștere incluzivă și crearea locurilor de muncă.

Documentul are o structură tip, urmată de toate țările candidate, fiind elaborat în baza datelor oferite de Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Banca Națională a Moldovei, Biroul Național de Statistică și Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Programul prezintă analiza situației macrofinanciare și nu include partea de reforme structurale. Documentul urmează a fi elaborat și prezentat Comisiei Europene anual.

Documentul constituie un instrument similar cu Semestrul European pentru Statele Membre ale UE. Participarea Republicii Moldova în cadrul Programelor de Reformă Economică este esențială pentru progresul în procesul de aderare la UE, în special pentru a răspunde criteriilor economice de la Copenhaga, și anume, o economie de piață funcțională, capacitatea de a face față presiunii concurențiale și a forțelor de piață ale Uniunii.   

img24000692

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!