ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prim-ministrul Dorin Recean, în discuții cu reprezentanții APL din raionul Căușeni

14:40 | 01.02.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 1 feb. /MOLDPRES/. Posibilitățile de dezvoltare a localităților au fost discutate de către prim-ministrul Dorin Recean cu reprezentanții autorităților publice locale (APL) și ai serviciilor publice desconcentrate din raionul Căușeni. Șeful Executivului a accentuat importanța identificării surselor de venit la nivel local, precizând, în același timp, că Guvernul va ajuta primarii în atragerea investițiilor și implementarea proiectelor, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare a Executivului.

„Prioritatea Guvernului este dezvoltarea localităților, iar rolul APL este extrem de important în acest sens. Vom acorda prioritate dezvoltării locale prin toate fondurile disponibile, dar și prin cele pe care le vom accesa odată cu inițierea procesului de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a declarat șeful Cabinetului de miniștri. 

Premierul Dorin Recean a îndemnat reprezentanții APL să participe la cel de-al doilea apel de propunere a proiectelor în cadrul Programului „Satul European”, cu orientare spre aprovizionarea cu apă și canalizare a localităților. Până acum, opt proiecte din cele 18 propuse de raionul Căușeni au fost deja finalizate. Este vorba despre extinderea rețelei de canalizare în satul Coșcalia, modernizarea sistemului de iluminat stradal în satul Ursoaia, realizarea Planului urbanistic general pentru satul Taraclia, renovarea fațadei și izolarea termică a clădirii Primăriei din satul Fârlădeni. De asemenea, a fost amenajat terenul de joacă de la Gimnaziul-grădiniță din satul Tănătarii Noi, au fost construite terenuri de mini-fotbal în satele Baimaclia și Tănătari și a fost reparată sala de festivități a Casei de cultură din satul Săiți.

„Programul Satul European este cea mai mare investiție a Guvernului în satele și orașele noastre de la independență, care este administrată în întregime de primării. Comunitățile știu mai bine de ce au nevoie și putem vedea cu toții că aceste proiecte schimbă nu doar modul cum arată satele și comunele noastre, dar în special calitatea vieții fiecărui cetățean, inclusiv aici, la Căușeni. Vă îndemn și în continuare să depuneți dosare de participare la proiecte la fel de frumoase”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

La întrevederea cu reprezentanții APL au mai fost abordate subiecte privind conectarea satului Ciuflești la rețeaua de gaze naturale, reabilitarea segmentului de drum Sălcuța-Taraclia, pentru care deja a fost alocată suma de 150 de milioane de lei, precum și gestionarea platformelor pentru deșeuri. 

img24000709

img24000709

img24000709

img24000709

img24000709

img24000709

img24000709

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!