ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Progresul înregistrat de Republica Moldova a fost discutat cu directorul Secretariatului Comunității Energetice

10:18 | 02.02.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. Cu cât mai înalt este gradul de securitate energetică, cu atât mai repede se apropie Republica Moldova de Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de directorul Secretariatului Comunității Energetice, Arthur Lorkowski, după ședința pe care a avut-o cu membrii Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, ai Comisiei mediu, climă și tranziție verde și ai Comisiei politică externă și integrare europeană, comunică MOLDPRES.

În cadrul ședinței au fost menționate progresele înregistrate de Republica Moldova în sectorul energetic, unul dintre ele fiind liberalizarea domeniului de gaze naturale. „Anul trecut, Republica Moldova a înregistrat progrese în stabilizarea securității energetice, iar acest lucru deschide noi oportunități pentru reformele în domeniu”, a punctat Arthur Lorkowski.

De asemenea, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, s-a referit la agenda de reforme în domeniul securității energetice, care urmează a fi implementată în perioada următoare. „În 2024, o să ne concentrăm pe tot ceea ce înseamnă eficiența energetică, ca să consolidăm, de exemplu, Fondul pentru eficiență energetică, să promovăm politici de cogenerare, să reducem influența sursei de gaze naturale și să avem mai multă cogenerare, așa cum este și în țările europene”, a menționat deputatul.

În cadrul discuțiilor, directorul Secretariatului Comunității Energetice și-a exprimat disponibilitatea de a acorda, în continuare, suport Republicii Moldova în procesul de asigurare a securității energetice.

img24000737

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!