ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prioritățile sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului au fost enunțate de speakerul Igor Grosu

11:57 | 02.02.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 2 feb. /MOLDPRES/. Prioritățile sesiunii de primăvară 2024 a Parlamentului au fost enunțate joi de președintele Parlamentului, Igor Grosu, la prima ședință plenară a legislativului din această sesiune, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

În discursul său, speakerul a menționat că, din această lună, va fi lansat procesul propriu-zis de evaluare a corespunderii legislației noastre la legislația europeană.

„Cu toţii ne dorim să vedem în Republica Moldova un stat de drept, cu instituții puternice, care să protejeze cetățenii, o economie de piață funcțională, așa încât toată lumea să aibă oportunități acasă și, bineînțeles, să putem să oferim mai multă siguranță. Anul 2024 aș vrea să fie un an al reuşitelor noastre pe dimensiunea de aderare la Uniunea Europeană. Aș vrea să ne setăm împreună o viteză pentru a îndeplini programul legislativ complex pe care l-am elaborat pentru anul 2024”, a spus președintele Parlamentului.

Prioritate pentru legislativ în sesiunea de primăvară rămâne domeniul justiției. Urmează a fi operate o serie de modificări la Codul penal pentru a nu mai admite tergiversarea intenționată a dosarelor; a pedepsi şoferii prinşi în stare de ebrietate la volan; a trage la răspundere pentru unele infracțiuni de evaziune fiscală și spălarea banilor; a înăspri pedepsele pentru alerte false cu bombă sau acte de terorism, infracțiuni cibernetice și cele cu folosirea monedelor electronice sau virtuale. „Suntem la etapa de curățare a sistemului judecătoresc de oameni cu deficit de integritate sau, altfel vorbind, corupți. Avem nevoie de oameni onești și integri pentru a avea, în sfârșit, o justiție care luptă cu hoții și lucrează în interesul cetățeanului și al statului”, a declarat șeful legislativului.

Alte priorități țin de activități legislative pentru a eficientiza procedura cu privire la declararea averilor și intereselor, cheltuirea eficientă și transparentă a banilor publici, reducerea birocrației în mediul de afaceri, sporirea investițiilor străine, oferirea de locuri de muncă atractive și bine plătite, modernizarea țării. În sesiunea de primăvară, Parlamentul își propune să aprobe unele modificări la Codul educației pentru a acorda dreptul instituțiilor de educație timpurie de a trece la autogestiune financiară; a stimula comportamentul responsabil al elevilor; a susține programul național de dezvoltare a rețelei Școlilor Model. De asemenea, va fi asigurată o mai bună finanțare a proiectelor culturale și editoriale; va fi aprobat un pachet de măsuri pentru a dinamiza piața muncii și a susține familiile; va fi ajustat cadrul legal în domeniul farmaceutic, al medicamentelor și al dispozitivelor medicale la standardele UE. În sesiunea de primăvară urmează a fi adoptat Codul silvic, pentru a implementa mai bine Programul de împădurire a Republicii Moldova, precum și modificări la Codul subsolului, pentru a asigura un bun management al resurselor minerale. În domeniul energetic urmează a fi promovate o serie de proiecte esențiale pentru a asigura independența sectorului și pentru a aplica soluții mai ecologice de economisire a resurselor energetice.

O altă prioritate este îmbunătățirea lucrurilor în domeniul agricol, obiectivul final fiind ca produsele din Republica Moldova să fie apreciate atât acasă, cât și pe piețele externe. „Vom aproba proiecte importante care vor mobiliza resurse financiare pentru a construi drumuri, poduri, proiecte importante de infrastructură. Lucrăm în continuare la agenda noastră de securitate. Obiectivul nostru este foarte clar: să apărăm Moldova, să îi protejăm pe toți oamenii care trăiesc în Moldova”, a mai spus Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a îndemnat deputații să lucreze împreună cu funcționarii și cetățenii pentru parcursul european al țării, pentru a schimba în bine viața oamenilor din sate și orașe. „Doar integrarea europeană ne va ajuta să ne păstrăm în continuare pacea și libertatea. Ne va ajuta să transformăm toată Moldova, sat cu sat, oraș cu oraș, într-o țară europeană, în care oamenii trăiesc în bunăstare și în siguranță”, a fost mesajul transmis de președintele Parlamentului la început de sesiune parlamentară.

În prima ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de primăvară au fost examinate 22 de proiecte de acte normative. 16 proiecte au fost adoptate de Parlament, iar șase documente au fost examinate în lectura întâi.

img24000741

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!