ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Energocom a prezentat informații despre achizițiile de energie electrică în anul 2023

09:14 | 06.02.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 6 feb. /MOLDPRES/. Pe parcursul anului 2023, SA Energocom a asigurat necesarul de energie electrică pentru consumatorii de pe malul drept al râului Nistru achiziționând energia de pe piața internă, de la Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES), dar și din import, transmite MOLDPRES.

Cea mai mare parte de energie electrică, circa 78% din cantitatea totală achiziționată de Energocom pe durata anului trecut, a fost de la MGRES, însumând 3 278 475 MWh. CET-urile din Chișinău și Bălți au produs în total aproximativ 14% din necesarul de energie. Cantitatea livrată de centralele de pe malul drept al Nistrului în 2023 a fost în creștere cu peste 15 mii MWh în comparație cu anul precedent, a comunicat Energocom.

Alte aproximativ 2%, sau în jur de 81 de mii MWh, au produs centralele de energie regenerabilă. Această cantitate se referă numai la producătorii eligibili care vând energia către SA Energocom, pe piață existând și producători care au încheiate contracte cu alți furnizori. Și în cazul energiei pe bază de soare, vânt și biogaz se atestă un trend ascendent, cu un plus de 17 mii MWh față de 2022. Astfel, cantitatea energiei verzi achiziționate de SA Energocom în 2023 de la cei peste 100 de producători cu care are relații contractuale a depășit cantitatea produsă de centrala termică de la Bălți în aceeași perioadă.

Energia electrică importată a constituit circa 6% (aproximativ 250 mii MWh), în scădere față de anul trecut. În anul 2023, Energocom a cumpărat electricitate de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica și OPCOM din România, de la Ucrhidroenergo din Ucraina. În 2023, importul din Ucraina a constituit 10 106 MWh, pe când din România - 240 383 MWh, inclusiv de pe bursa română OPCOM, energia de pe bursă fiind destinată acoperirii deficitului în special în orele de vârf.

Prețul mediu ponderat al energiei electrice procurate din stânga Nistrului în 2023 a fost de 67 dolari/MWh, fiind revizuit în scădere din 1 aprilie 2023. Pentru anul 2024, SA Energocom va procura cea mai mare parte din necesarul de energie, la fel, de la MGRES, prețul acesteia fiind de 66 dolari/MWh. Totodată, compania are încheiate contracte cu producători din România și Ucraina, de la care ar putea face achiziții în funcție de disponibilități și prețurile oferite.

img24000810

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!