ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldovenii care muncesc în Cipru sau Slovacia vor putea benefica de pensii

12:54 | 07.02.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 7 feb. /MOLDPRES/. Cetățenii moldoveni care muncesc în Republica Cipru sau în Republica Slovacă vor putea benefica de pensii sau de alte prestații sociale. Membrii Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană au aprobat avizele pentru inițierea a două acorduri în acest sens, comunică MOLDPRES.

De prevederile acordurilor vor beneficia angajații, lucrătorii independenți, lucrătorii detașați, personalul misiunilor diplomatice sau al posturilor consulare. Aceștia vor primi pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale și pensii de urmaș. Fiecare stat contractat va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu.

Potrivit datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, până în prezent, Moldova a încheiat 17 acorduri bilaterale în domeniul securității sociale, cu următoarele state: Austria, Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia (urmează să intre în vigoare), Grecia, Spania (urmează să intre în vigoare).

img24000861

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!