ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un nou caz de rujeolă a fost înregistrat în Republica Moldova

09:26 | 10.02.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 10 feb. /MOLDPRES/. Un nou caz de rujeolă a fost înregistrat în Republica Moldova, la un copil cu vârsta de 5 luni din municipiul Chișinău. Copilul este spitalizat și primește tratament. Informația a fost prezentată de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), transmite MOLDPRES. 

Potrivit sursei citate, cazul a fost confirmat în rezultatul analizelor efectuate în Laboratorul virusologic al ANSP. „Copilul nu a beneficiat de vaccinul ROR, care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, deoarece nu a atins vârsta eligibilă pentru vaccinare, conform Calendarului național de imunizări”, a comunicat ANSP. În Republica Moldova, vaccinul ROR este administrat în trei doze, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

Cazul este de import, copilul împreună cu părinții aflându-se în perioada 11 - 24 ianuarie în România, a precizat ANSP. 

De la începutul anului curent, în țară au fost înregistrate trei cazuri confirmate de rujeolă, dintre care unul de import. Cazurile nu au legătură epidemiologică între ele.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în ultimele luni, se înregistrează o creștere semnificativă a cazurilor de rujeolă în regiunea europeană, îndeosebi în țările vecine. În România a fost declarată epidemie de rujeolă, în prezent fiind înregistrate 4679 de cazuri confirmate de rujeolă, inclusiv șase decese.

Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecție a urechii, pneumonie, encefalită, orbire și chiar deces. O persoană diagnosticată cu rujeolă poate să infecteze alte 18 persoane, cel mai des fiind afectați copiii.

Specialiștii în domeniul imunizărilor fac apel către populație de a conștientiza pericolul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare.

img24000932

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!