ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernatoarea BNM: Sectorul financiar al Republicii Moldova a fost consolidat semnificativ

08:56 | 13.02.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 13 feb. /MOLDPRES/. O delegație a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), condusă de guvernatoarea Anca Dragu, a avut întrevederi la nivel înalt la Autoritatea Bancară Europeană (European Banking Autority – EBA). Guvernatoarea BNM a precizat că sectorul financiar al Republicii Moldova a fost consolidat semnificativ, în special datorită procesului de integrare europeană, transmite MOLDPRES.

Anca Dragu a apreciat cooperarea dintre BNM și EBA, exprimându-și încrederea că relația va avansa, având în vedere rolul major al EBA în domeniul reglementării și supravegherii sistemului financiar din UE, precum și contribuția EBA la menținerea stabilității financiare în UE.

„Avem la BNM aceleași obiective în ceea ce privește îmbunătățirea sectorului bancar și nebancar din Moldova”, a subliniat guvernatoarea BNM. În acest sens, Anca Dragu a menționat că Banca Națională este interesată să participe la proiecte destinate țărilor candidate pentru aderare la UE, așa încât instituția să își fortifice capacitățile de autoritate competentă a sectorului financiar. 

Totodată, Anca Dragu a menționat că dezvoltarea cooperării dintre BNM și autoritățile de supraveghere bancară din UE a fost posibilă după ce regimul de confidențialitate în domeniul supravegherii bancare din Moldova a fost evaluat pozitiv de EBA. De asemenea, guvernatoarea a afirmat că BNM este interesată să obțină de la UE confirmarea rezultatelor reformelor pe care le-a promovat în domeniul bancar. În acest scop, BNM urmează să inițieze exercițiul de evaluare privind echivalența legislației bancare naționale cu legislația din UE, conform metodologiei EBA.

Președintele EBA, José Manuel Campa, a exprimat deschidere din partea Autorității Bancare Europene pentru o cooperare mai strânsă cu BNM pentru a ajuta banca centrală a Republicii Moldova să avanseze pe calea integrării europene.

img24000985

img24000985

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!