ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Apartamentele debranșate de la sistemul centralizat de încălzire pot primi compensații pentru agentul termic

10:21 | 14.02.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. Apartamentele debranșate de la sistemul centralizat de încălzire pot primi compensații pentru facturile la agentul termic în conformitate cu gradul de vulnerabilitate energetică acordat. Compensațiile vor fi achitate pentru întregul sezonul de încălzire 2023-2024, informează MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), în cazul consumatorilor debranșați de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) care s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md, dar nu au introdus numărul locului de consum (NLC) pentru energia termică, modificările vor fi efectuate automat de sistemul informațional, iar beneficiarii vor primi retroactiv compensații la agentul termic. Consumatorii debranșați care nu s-au înscris pe platformă pot primi compensații doar după completarea cererii și acordarea gradului de vulnerabilitate, începând cu luna din care s-au înregistrat pe platformă.

„Măsurile au fost dispuse în urma ședinței comune dintre MMPS, Ministerul Energiei, responsabilii întreprinderilor din sector și experți, cu scopul de a sprijini gospodăriile casnice vulnerabile energetic, după ce mai mulți factori obiectivi au dus, în unele cazuri, la facturi disproporționate pentru luna decembrie”, a informat MMPS.

Totodată, Ministerul Energiei a solicitat întreprinderilor din sector să îmbunătățească mecanismul de informare a consumatorilor, inclusiv prin majorarea numărului de angajați ai centrelor de informare a consumatorilor.

Din cele 26 837 de apartamente debranșate în mun. Chișinău, circa 10 445 de gospodării au primit compensații. În cazul mun. Bălți, 9 987 de familii sunt debranșate de la agentul termic, iar dintre acestea 5 370 au beneficiat de compensații până în prezent. În sezonul precedent, consumatorii debranșați de la agentul termic au primit compensații din Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice pentru acoperirea costurilor legate de încălzirea spațiilor comune ale blocului.

De asemenea, în contextul sporirii eficienței energetice și a consumului de energie, Ministerul Energiei recomandă ca soluție pe termen lung instalarea Punctelor Termice Individuale și schimbarea sistemelor de distribuție a agentului termic în unul pe orizontală, cu contor individual la fiecare apartament, astfel încât să fie reglat autonom confortul termic de către fiecare consumator și facturat consumul real. În acest sens, Centrul Național pentru Energie Durabilă va investi începând cu acest an în eficiența energetică a sectorului rezidențial.

img24001031

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!