ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova este marcată Ziua națională a lecturii

12:31 | 14.02.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. Cu prilejul Zilei naționale a lecturii și zilei comemorării lui Grigore Vieru, în Republica Moldova se desfășoară astăzi o suită de activități, organizate cu scopul de a promova lectura, de a încuraja lectura ca un instrument eficient pentru a crește o societate sănătoasă și prosperă, informează MOLDPRES.

Evenimentele au început cu depuneri de flori la bustul lui Grigore Vieru, de ziua de naștere și în cinstea căruia a fost ales să sărbătorim Ziua Națională a Lecturii acum doi ani.

În mesajul său adresat cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a menționat că, așa cum spunea cronicarul Miron Costin, ”nu este alta și mai frumoasă, și mai de folos în toată viața omului zăbavă, decât cetitul cărților”. ”Astăzi cartea este diversă și multă, ca titlu și ca formă, ea poate fi cumpărată sau împrumutată, doar că, prinși de griji și... de telefoane inteligente, oamenii au cam uitat să citească - și trebuie să reînvețe. De dragul cititului, care ne formează și ne înnobilează personalitatea, marcăm astăzi, pentru a doua oară în Republica Moldova, Ziua Naționala a Lecturii. O sărbătoare unică prin concept și abordare, instituită la inițiativa Președintei Maia Sandu în anul 2021, tocmai de ziua când s-a născut marele poet Grigore Vieru”, a subliniat ministrul Sergiu Prodan.

Majoritatea manifestărilor din cadrul Campaniei Naționale de Lectură au început pe 12 februarie și se vor încheia pe 16 februarie. În această perioadă, instituțiile educaționale și de cultură din țară, în special bibliotecile, organizează diverse acțiuni menite să promoveze lectura și să sporească interesul pentru citit. Momentul inedit al Campaniei din anul curent ține de prezența la Chișinău, pentru prima dată, a scriitorilor Mircea Cărtărescu și Ioana Nicolaie din România. Pe 14 februarie, ei se vor întâlni cu colegi de breaslă și cu publicul cititor din Republica Moldova, pentru a discuta despre carte și lectură și a citi fragmente din opera lor. În aceeași zi, începând cu ora 18.00, Mircea Cărtărescu se va întâlni cu cititorii săi în cadrul unui eveniment public organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu”.

Organizatori ai evenimentelor din cadrul Campaniei sunt: Președinția Republicii Moldova, Ministerul Culturii, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Muzeul Național al Literaturii Române, Uniunea Editorilor din R. Moldova, Uniunea Scriitorilor din Moldova, instituții publice și autorități publice locale.

Ziua Națională a Lecturii a fost instituită în Republica Moldova în anul 2022, în contextul Zilei Internaționale a Cititului Împreună, desfășurată la nivel global la început de februarie, și al aniversării poetului Grigore Vieru, născut la 14 februarie. 

img24001041

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!