ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

18:05 | 14.02.2024 Categorie: Comunicate

Decizii ale Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare  

Chişinău, 14 feb. /MOLDPRES/. În cadrul ședinței din 13 februarie 2024, Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare a aprobat o serie de decizii aferente protecției consumatorilor și pieței de capital, inter alia:

I. Protecția consumatorilor:

* Ca urmare a petiției depuse de către un consumator, autoritatea de supraveghere a verificat respectarea legislației în domeniul contractelor de credit pentru consumatori de către OCN „U CAPITAL” SRL, în cadrul a două contracte încheiate între petiționar și creditor. Ca rezultat, a fost constatată nerespectarea unor cerințe legale prestabilite de Legea nr. 202/2013 privind contractele de credit pentru consumatori, în particular, cu privire la calcularea dobânzii aferente creditelor acordate. Autoritatea a prescris creditorului menționat revizuirea și ajustarea, în termen de 60 zile, a portofoliului de credite în desfășurare în vederea identificării tuturor debitorilor în raport cu care s-au admis încălcări privind aplicarea ratei dobânzii anuale aferente creditului ce depășește limitele stabilite de legislație, precum și în vederea notificării debitorilor respectivi despre încasarea doar a sumei debursate sau restituirea tuturor plăților prevăzute în contract cu excepția sumei inițiale debursate, după caz.

II. Autorizare:

* Înregistrarea în Registrul emitenților de valori mobiliare a dărilor de seamă privind:

- valorile mobiliare plasate la înființarea societății pe acțiuni „C.I. BEEYOND INVESTMENTS”, în sumă de 600 000 lei, în număr de 6 000 de acțiuni ordinare nominative, cu valoarea nominală de 100 lei, din contul mijloacelor bănești.

- restructurarea emisiunii anterioare de valori mobiliare, plasate de compania „FERTILITATEA-IALOVENI” SA, prin mărirea valorii nominale a unei acțiuni de la 14 lei la 15 lei, și majorarea capitalului social cu 41 320 lei, din contul capitalului propriu. Capitalul social al societății, după restructurare și majorare, va constitui 619 830 lei, divizat în 41 322 de acțiuni ordinare nominative de clasa I, cu valoarea nominală a unei acțiuni de 15 lei.

* Radierea din Registrul emitenților de valori mobiliare, în rezultatul lichidării, a valorilor mobiliare emise anterior de societatea pe acțiuni „SAJITTARIUS”.

* Radierea din Registrul emitenților de valori mobiliare, în rezultatul reorganizării prin transformare în societăți cu răspundere limitată, a valorilor mobiliare emise anterior de societățile pe acțiuni: „TOTAL LEASING&FINANCE”, „OPTIMEDFARM” și „WORLD SAVING ENERGY”.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!