ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zece şcoli din raionul Cahul au participat la un proiect pentru comunități mai curate, realizat de EcoContact

10:08 | 15.02.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 15 feb. /MOLDPRES/. Peste 240 de copii și tineri din zece instituții de învățământ din raionul Cahul au participat, în perioada 16 august - 30 noiembrie 2023, la sesiuni de informare privind activismul ecologic, justiția verde, promovarea transportului prietenos mediului și a modului sănătos de viață, potrivit unui raport prezentat astăzi de Asociaţia EcoContact, transmite MOLDPRES.

Sesiunile ţin de activitatea proiectului Eco Friendly School, ce a fost desfășurată de AO Perspectiva în cadrul Programului de granturi mici "Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și Justiția verde", parte a proiectului "O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova", implementat de Asociația Obștească EcoContact cu susținerea financiară a Suediei.

„Sesiunile de informare cu tema: Protecția aerului și sănătatea, facilitate de experţi din cadrul Agenției de Mediu Sud, au fost organizate în instituțiile de învățământ din raionul Cahul, partenere ale proiectului „Eco Friendly School”, printre care: Gimnaziul „Alecu Russo” din s. Ursoaia, Gimnaziul „Mircea cel Bătrân” din s. Moscovei, Gimnaziul „Ion Creangă” din s. Borceag, Gimnaziul „Nicolae Botgros” din s. Badicul Moldovenesc, Gimnaziul „Grigore Racoviță” din s. Andrușul de Sus, Gimnaziul-grădiniță „Igor Crețu” din s. Găvănoasa, Gimnaziul „Mihail Sadoveanu” din s. Vadul lui Isac, Liceul Teoretic „Ioan Vodă”, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” şi Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Cahul. În plus, au fost achiziționate seturi de unelte pentru grădinărit, care vor fi distribuite instituțiilor partenere pentru a sprijini crearea și întreținerea spațiilor verzi în apropierea acestora”, indică EcoContact. 

De asemenea, pentru promovarea transportului prietenos mediului, în cadrul proiectului Eco Friendly School vor fi procurate şi instalate zece parcări pentru biciclete, în imediata vecinătate a instituțiilor de învățământ partenere. Obiectivul general al proiectului constă în sensibilizarea şi creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la problema poluării aerului și angajarea comunităţii în promovarea unui mediu sănătos și a justiției de mediu, explică sursa citată. 

Eco Friendly School este unul dintre cele opt proiecte desemnate câștigătoare în cadrul celor două runde de apeluri ale programului de granturi mici (PGM) Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și Justiția verde lansat de AO EcoContact cu suportul Suediei. Valoarea totală a bugetului pentru acest proiect constituie circa 450 mii de lei (22 500 euro), dintre care valoarea grantului este cca 400 mii de lei, iar contribuția personală însumează 11% din bugetul total. Perioada de implementare a proiectului este 12 luni.

„În context, reamintim și îndemnăm organizațiile eligibile să participe la cea de-a treia ediții a Programului de granturi mici pentru ONG-uri: Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și justiție verde”, rezumă EcoContact.

img24001069

img24001069

img24001069

img24001069

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!