ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor

10:14 | 15.02.2024 Categorie: Comunicate

Atelier introductiv privind noua procedură de evaluare a proiectelor de investiții capitale publice

Chişinău, 15 feb. /MOLDPRES/. Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova și proiectul Uniunii Europene „Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în identificarea și pregătirea proiectelor aferente implementării Acordului de Asociere” (Proiectul PPF) au organizat, pe 13 și 14 februarie 2024, un atelier introductiv privind noua procedură de evaluare a proiectelor de investiții capitale publice (HG 684/2022).

Reprezentanții ai cincizeci de autorități publice centrale au fost informați cu privire la noul cadru de reglementare privind managementul investițiilor capitale publice și au fost familiarizați cu fluxul de lucru necesar pentru a operaționaliza noua procedură de evaluare a proiectelor de investiții. De asemenea, au fost prezentate caracteristicile modulului informațional, accesibil online, care facilitează depunerea proiectelor de investiții capitale publice de către autoritățile publice centrale și examinarea acestora de către grupul de lucru specializat al Ministerului Finanțelor.

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, a deschis evenimentul subliniind importanța conformării cu noua procedură de evaluare a proiectelor de investiții capitale publice de către toate autoritățile publice centrale, ceea ce va contribui la crearea unui singur portofoliu de propuneri de proiecte elaborate conform tuturor criteriilor de eligibilitate pentru a fi finanțate, astfel încât să se asigure o implementare corespunzătoare și în termen a acestora. Se preconizează ca noul sistem să soluționeze problema subutilizării cronice a bugetului de stat din ultimii ani la capitolul investiții capitale.

În cadrul emisiunii de deschidere, Josip Juric, managerul de program din partea Delegației UE în Republica Moldova, a menționat importanța utilizării eficiente a asistenței UE acordate Moldovei pentru diverse proiecte de infrastructură.

Atelierul de lucru marchează primul pas dintr-o inițiativă mai amplă care vizează consolidarea capacității autorităților publice centrale de a elabora și depune proiecte de investiții capitale publice în conformitate cu HG 684/2022. Echipa Ministerului Finanțelor va oferi suport periodic prin instruiri personalizate, asistență la locul de muncă pentru pregătirea și evaluarea proiectelor de investiții și utilizarea modulului informațional.

Atelierul a fost prezentat de Lilia Taban, șef-adjunct al Direcției investiții, Ministerul Finanțelor, și de membrii echipei proiectului PPF: Gnel Sedrakyan, expert investiții publice, și Leonidas Crisciunas, expert IT.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!