ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Dorin Recean a prezentat măsuri suplimentare de susținere a sectorului agricol și producătorilor de cereale

12:50 | 17.02.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 17 feb. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Dorin Recean a prezentat astăzi, într-o sinteză video săptămânală, măsurile suplimentare care au fost luate pentru susținerea sectorului agricol și producătorilor de cereale. În acest an, Guvernul va aloca 50 de milioane de lei suplimentari pentru cei care au avut de suferit din urma secetei din anul trecut, informează MOLDPRES.

Premierul a declarat că Guvernul va continua să aloce subvenții în valoare de aproximativ 1,7 miliarde de lei. „Am mai împrumutat 1,5 miliarde de lei pentru ca să acordăm granturi pentru zootehnie și pomicultură, dar și pentru a investi în sisteme de irigare. În anul 2023, Guvernul mai mult ca oricând a investit în acest sector, a acordat subvenții și ajutoare de aproximativ 2 miliarde de lei. Vom continua să ajutăm producătorii de cereale și ceilalți agricultori”, a spus Dorin Recean.

De asemenea, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a propus o nouă schemă de susținere a producătorilor de cereale prin garantarea parțială a creditelor lor.

Prim-ministrul Dorin Recean și vicepremierul, Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, au avut ieri o întâlnire cu mai mulți producători agricoli, unde s-a stabilit că Guvernul va pune la dispoziție un nou sprijin pentru producătorii de cereale afectați de crizele din ultimii ani. Aceștia vor putea contracta credite în valoare de 500 mii de lei, cu o garanție de 90% din partea statului, pentru a putea începe sezonul agricol. La prima etapă, creditul va fi oferit pe o perioadă de până la 18 luni de acordare inițială și șase luni de grațiere de plată cu acoperirea dobânzii de până la 7%, ce va fi achitată de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

La întâlnirea cu agricultorii, prim-ministrul Dorin Recean a îndemnat fermierii protestatari să nu blocheze căile de acces, deoarece acest lucru încalcă dreptul persoanelor la libera circulație, prejudiciază activitatea agenților economici și pune în pericol viața oamenilor. În urma discuțiilor, grupul de producători protestatari a anunțat că va sista protestul și va debloca drumul de acces spre vama Leușeni până marți, 20 februarie, când va avea loc o altă ședință la care va fi definitivat acest mecanism.

img24001163

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!