ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artefacte prețioase au fost găsite în Bulgaria într-o necropolă romană veche de 1.700 de ani

17:02 | 17.02.2024 Categorie: Externe

Sofia, 17 feb. /MOLDPRES/. O serie de artefacte prețioase au fost găsite în două morminte antice romane căptușite cu piatră, descoperite accidental în apropierea satului Nova Varbovka (nordul Bulgariei centrale) în toamna anului 2023. Printre descoperiri se numără bijuterii, monede și vase datate între 200 și 250 d.Hr., se menționează într-un comunicat de presă al Muzeului regional de Istorie Veliko Tarnovo, transmite BTA.

Mormântul mai mare a fost folosit pentru înmormântarea simultană a unei femei cu vârstă cuprinsă între 45 și 49 de ani și a unui bărbat cu vârstă cuprinsă între 50 și 60 de ani. Mormântul mai mic conține scheletul unui copil de 1-2 ani. După analizarea rămășițelor, antropologii Institutului Național de Morfologie Experimentală, Patologie și Antropologie de la Academia bulgară de Științe au ajuns la concluzia că adulții erau cel mai probabil înrudiți și că băiatul a murit înaintea părinților săi.

Decedatul era probabil un bogat proprietar de terenuri din orașul roman Nicopolis ad Istrum. Probabil că aveau un conac de vară la țară în zonă.

În necropola familiei au fost găsite: o pereche de cercei de aur rafinat, un pandantiv cu mărgele aurite și o fibulă placată cu argint din mai multe tipuri de metal, o lampă ceramică, monede de bronz, o amforă de vin ceramică intactă și două sticle (recipiente pentru lacrimile celor îndoliați).

O descoperire rară și foarte valoroasă din mormântul copilului este un medalion de bronz cu împăratul roman Marcus Aurelius Antoninus, cunoscut și sub numele de Caracalla, care a domnit între 198 și 217 d.Hr. O parte a medalionului prezintă o scenă a vizitei împăratului în 214 la Pergam, unde a căutat vindecare de la zeul medicinei, Asclepius. Medalionul are o valoare financiară ridicată, dar din cauza dimensiunii sale nu a fost folosită în circulația monetară. Inscripțiile sunt în greaca antică.

Modul în care au fost construite mormintele sugerează că persoanele îngropate acolo aveau un statut social ridicat. Doar bogații își puteau permite morminte căptușite cu cărămizi, pietre și mortar, tencuite în interior și sigilate cu plăci uriașe de calcar, spune arheologul Kaloyan Chakarov care, împreună cu colegii Nedko Elenski și Mihaela Tomanova, au explorat situl timp de o lună în decembrie 2023.

Necropola a fost descoperită de către un tractorist toamna trecută, când ara câmpul de lângă sat. Văzând oase umane, a alertat poliția, presupunând că a fost comisă o crimă. Apoi s-a stabilit că înmormântările datează din epoca romană și au început săpăturile de urgență.

Această știre este selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către MOLDPRES, conform acordului de colaborare dintre agenţii

img24001165

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!