ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Serviciul Vamal a primit 10 truse cu echipamente moderne pentru detectarea contrabandei

13:46 | 20.02.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 20 feb. /MOLDPRES/. Serviciul Vamal a primit astăzi 10 truse cu echipamente moderne pentru efectuarea controlului la posturile vamale Giurgiulești, Leușeni și Sculeni. Donația a fost transmisă de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), prin intermediul Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA), informează MOLDPRES.

La eveniment au participat conducerea Serviciului Vamal, Ambasadorul SUA la Chișinău Kent Logsdon, conducerea Programului USAID MISRA și șefii posturilor vamale de frontieră.

Șeful Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a mulțumit partenerilor pentru donație și suportul oferit pentru atingerea standardelor vamale internaționale prin modernizarea și digitalizarea procedurilor vamale, fortificarea controlului vamal, consolidarea capacităților și dezvoltarea competențelor profesionale ale funcționarilor vamali.

„Echipamentele moderne vor fi distribuite la posturile vamale de frontieră care au devenit extrem de solicitate de către transportatori, în special din cauza războiului din Ucraina. Aceste dispozitive de ultimă generație vor permite inspectorilor vamali să accelereze procesul de inspecție și să sporească eficiența controlului transporturilor de mărfuri care traversează hotarele Republicii Moldova”, a spus Igor Talmazan.

La rândul său, ambasadorul SUA la Chișinău Kent Logsdon a remarcat că SUA susține modernizarea Serviciului Vamal și digitalizarea procedurilor. „Noile echipamente vor permite reducerea timpului de inspectare a mijloacelor de transport și vor diminua riscul formării rândurilor de autoturisme la posturile vamale de frontieră, dar și realizarea unui control vamal eficient”, a afirmat ambasadorul.

În cadrul evenimentului de donare, șefii posturilor vamale de frontieră au prezentat funcționalitățile echipamentelor și au demonstrat cum se aplică acestea în practică. Seturile donate includ echipamente care permit determinarea densității obiectelor și dimensiunilor acestora, detectarea pereților falși sau compartimentelor ascunse în mijlocul de transport, vizualizarea detaliilor obiectelor transportate, fără a fi necesară dezasamblarea mijloacelor de transport, reducând riscurile de deteriorare a mărfurilor transportate.

Echipamentele moderne au o valoare de circa 3 milioane de lei (aproximativ 150 mii de euro).

img24001237

img24001237

img24001237

img24001237

img24001237

img24001237

img24001237

img24001237

img24001237

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!