ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CSP a desfășurat proba de interviu a candidaților în cadrul concursului pentru funcția de Procuror General

09:10 | 23.02.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 23 feb. /MOLDPRES/. Membrii Consiliului Superior al Procurorilor, au desfășurat proba de interviu a candidaților în cadrul concursului pentru funcția de Procuror General. Cel mai mare punctaj acordat candidaților a fost 8,53, iar cel mai mic 4,72, comunică MOLDPRES.

În urma procedurii de intervievare care a durat mai bine de cinci ore, Consiliul a dispus asupra acordării următoarelor punctaje finale: Octavian Iachimovschi – 8,53; Igor Demciucin - 8,19; Ion Munteanu – 8,16; Andrei Coca – 4,72.

Potrivit cadrului normativ, candidatul la funcția de Procuror General este intervievat și evaluat de către membrii Consiliului în baza următoarelor criterii:

- conceptul de management și dezvoltare instituțională a Procuraturii Generale;
- motivația de accedere în funcția de procuror general;
- experiența și competența profesională;
- capacitatea de analiză critică și comunicare publică;
- angajament instituțional raportat valorilor profesionale;
- integritate, etică și bună reputație.

Ulterior probei de interviu, în corespundere cu prevederile Legii nr.  252/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative, Consiliul Superior al Procurorilor urmează să remită Comisiei de evaluare a procurorilor informațiile privind candidatul Octavian Iachimovschi, în vederea evaluării externe a integrității etice și financiare a acestuia.

În urma decretului semnat de Președintele Republicii Moldova pe 26 septembrie 2023, funcția de Procuror General a devenit vacantă. Procurorul general Alexandru Stoianoglo a fost suspendat la începutul lunii octombrie 2021, iar la sfârșitul lunii septembrie a fost eliberat din funcție. Interimatul a fost exercitat de către Dumitru Robu, apoi de Ion Munteanu.

img24001329

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!