ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Discursul anual al lui Putin. Președintele rus avertizează NATO despre consecinţele trimiterii de trupe în Ucraina

14:53 | 29.02.2024 Categorie: Externe

Moscova, 29 feb. /MOLDPRES/. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat joi, în discursul său anual către națiune, că Rusia va depune toate eforturile pentru a pune capăt conflictului din Ucraina și pentru a eradica nazismul din țara vecină, informează Agerpres cu referire la agențiile internaționale de presă.

Cu doar două săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale din Rusia, se așteaptă ca Putin să obțină un al cincilea mandat de șase ani cu o largă majoritate, având în vedere absența unei opoziții reale.

Potrivit informațiilor furnizate de Reuters, Putin a subliniat că Rusia nu va tolera nicio interferență în afacerile sale interne și a repetat acuzația că Occidentul încearcă să distrugă Rusia din interior.

Liderul de la Kremlin a reiterat că „o majoritate clară a populației” ruse susține decizia sa de acum doi ani de a trimite sute de mii de militari în Ucraina. A exprimat recunoștință față de cetățeni și companii pentru sprijinul lor în conflict și a ținut un moment de reculegere în timpul discursului pentru militarii căzuți în luptă.

Putin le-a adus aminte celor prezenți că în 2024 se împlinesc 10 ani de la anexarea Crimeei de către Rusia, menționând că, deși această anexare nu este recunoscută la nivel internațional, Rusia este mândră de această decizie. „Împreună putem obţine totul”, a adăugat el.

Forţele nucleare strategice, într-o stare de deplină pregătire

„Forţele nucleare strategice sunt într-o stare de deplină pregătire pentru utilizare garantată”, a avertizat Putin.

Şeful statului rus a mai declarat că sistemul antiaerian hipersonic nu numai că a fost pus în funcţiune, "dar este şi folosit cu eficienţă ridicată pentru a atinge ţinte deosebit de importante în cursul operaţiunii militare speciale" din Ucraina, aşa cum numeşte Rusia invazia pe care a lansat-o împotriva ţării vecine la 24 februarie 2022.

În discursul său, Putin a anunţat că Rusia a folosit sisteme avansate de armament, inclusiv rachete hipersonice Zircon, şi că deţine în mod ferm avantajul militar în Ucraina.

Putin avertizează NATO că consecinţele trimiterii de trupe în Ucraina vor fi tragice

„Occidentul a provocat conflictul din Ucraina, din Orientul Mijlociu, în alte regiuni din lume, şi continuă să mintă, uneori fără ruşine, spunând că Rusia intenţionează vezi Doamne să atace Europa”, a spus Putin.

El a avertizat totodată NATO că consecinţele unei desfăşurări de trupe aliate în Ucraina vor fi „tragice” şi a calificat drept „aberaţii” acuzaţiile potrivit cărora Moscova s-ar pregăti să atace Europa.

„Au început să vorbească despre posibilitatea de a trimite în Ucraina contingente militare ale NATO, dar să ne reamintim soarta acelora care, la vremea lor, au trimis trupe pe teritoriul ţării noastre. Însă acum consecinţele pentru potenţialii intervenţionişti vor fi mult mai tragice” decât în timpul celui de-al Doilea Război Mondial deoarece Rusia are în prezent arme care pot lovi ţinte aflate pe teritoriul inamicului, a insistat şeful statului rus, citat de EFE. „Ei cred că (războiul) e ca în desenele animate”, a adăugat Putin, citat de Reuters.

Vizibil furios, potrivit Reuters, Putin, în vârstă de 71 de ani, le-a sugerat politicienilor occidentali să-şi amintească de soarta celor care - precum liderul Germaniei naziste, Adolf Hitler, şi Napoleon Bonaparte al Franţei - au invadat ţara în trecut fără sorţi de izbândă.

Ţările occidentale „trebuie să priceapă că şi noi avem arme capabile să atingă ţinte pe teritoriul vostru”, a avertizat Putin. „Tot ceea ce inventează ei acum, cu ce sperie lumea, toate acestea constituie o ameninţare reală a unui conflict cu utilizarea armelor nucleare, ceea ce înseamnă distrugerea civilizaţiei. Oare ei chiar nu înţeleg acest lucru?”, a spus el.

Totodată, şeful statului rus a apreciat că Rusia va trebui să-şi consolideze districtul militar vest, acum că Suedia şi Finlanda au aderat la NATO. Amintim că Finlanda are o graniţă terestră lungă cu nord-vestul Rusiei.

img24001489

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!