ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție în memoria eroilor căzuți în războiul de pe Nistru a fost deschisă la Biblioteca Națională

11:50 | 04.03.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 mar. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost deschisă o expoziție tematică cu genericul „Războiul de pe Nistru. Nu vrem să se repete în casa noastră!”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Elena Pintilei, directorul instituției, a menționat că în fiecare an, la 2 martie, marcăm Ziua Memoriei și Recunoștinței, cinstim pe cei care și-au sacrificat tinerețea, sănătatea și chiar viața pentru a apăra independența și integritatea Moldovei, într-un război nedrept și inegal cu armata rusă și cu trupele de mercenari, care au însoțit-o.

„În acest context, Biblioteca Națională a Republicii Moldova a organizat expoziția „Războiul de pe Nistru. Nu vrem să se repete în casa noastră!”, concepută ca un omagiu adus tuturor participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova, celor care și-au sacrificat viața pe altarul libertății Patriei, eroilor care și-au apărat nu numai țărâna, casele, mormintele părinților și buneilor, dar și Limba Română, istoria strămoșească, demnitatea națională. În cadrul expoziției sunt expuse circa 90 de documente din colecțiile bibliotecii, fiind sistematizate în două compartimente: Războiul de pe Nistru: cauzele, consecințele, problema transnistreană în opinia publică; Omagiu și recunoștință eroilor neamului”, a precizat Elena Pintilei.

Potrivit sursei citate, publicul interesat va avea ocazia să se familiarizeze cu publicațiile din colecțiile BNRM despre evenimentele istorice și politice a Războiului de pe Nistru din 1992: albumele „În memoria eroilor căzuți la Nistru”, „Eroii Ministerului Afacerilor Interne căzuți în luptele pentru integritatea teritorială și independența Republicii Moldova”, „Cartea memoriei”, „Album de război”, „Armata Republicii Moldova”; culegeri de documente și materiale cu referire la conflictul transnistrean, trupele ruse în Republica Moldova; cărți semnate de Petru Soltan, Anatol Țăranu, Anatol Munteanu, Ruslan Șevcenco, Tudor Iovu, Mihai Gribincea, Lidia Prisac, Simion Carp, cartea recent apărută „O viziune din focarul conflictului de la Dubăsari”, de Vlad Grecu, apreciată atât în Republica Moldova, cât și în România, menționată cu premiul revistei TIMPUL pentru curaj ș.a.

Expoziția va fi deschisă până la 2 aprilie.

img24001569

img24001569

img24001569

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!