ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Şeful spionajului rus declară că Navalnîi a murit din cauze naturale

12:04 | 06.03.2024 Categorie: Externe

Moscova, 6 mar. /MOLDPRES/. Serghei Narîşkin, şeful Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), a declarat marţi că liderul principal al opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, a murit din cauze naturale, respingând astfel speculaţiile despre implicarea serviciilor de informaţii străine, relatează EFE, citat de Agerpres și MOLDPRES.

„Nu cred că a existat o intenţie specială, din păcate viaţa oamenilor se termină mai devreme sau mai târziu şi vine moartea. Navalnîi a murit din cauze naturale”, a susţinut Narîşkin într-un interviu la televiziunea rusă, atunci când a fost întrebat în legătură cu posibila implicare a unui serviciu de informaţii din Occident.

Cu toate acestea, Narîşkin a criticat Occidentul pentru atenţia acordată morţii lui Navalnîi, numind-o „dansul său satanic în jurul sicriului lui Navalnîi”, referindu-se la mediatizarea şi preocuparea politicienilor privind decesul opozantului, atribuită preşedintelui rus Vladimir Putin.

„Acest lucru este imoral şi josnic. Şi aceşti oameni ne-au dat lecţii”, a adăugat el.

De asemenea, şeful SVR a folosit ocazia pentru a critica-o pe Iulia Navalnaia, văduva lui Navalnîi. Potrivit lui Narîşkin, preşedintele american Joe Biden a numit-o pe Iulia lider al opoziţiei ruse.

„Toţi aceştia vor putea intra în clubul impostorilor, (Juan) Guaido (liderul opoziţiei venezuelene - n.r.), (Svetlana) Tihanovskaia (lidera opoziţiei din Belarus - n.r.)”, a spus el, avertizând că acest pas va însemna „un nou mare eşec strategic” pentru SUA.

Certificatul de deces al lui Navalnîi indică faptul că liderul opoziţiei a murit pe 16 februarie din „cauze naturale” în penitenciarul "Lupul polar" din districtul autonom Iamalo-Neneţ.

Cu toate acestea, această versiune oficială este respinsă de susţinătorii opozantului şi de către văduva sa, care îl acuză pe liderul de la Kremlin că a ordonat uciderea lui Navalnîi.

img24001627

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!