ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Borrell, despre războiul din Ucraina: „Următoarele luni vor fi decisive”

08:39 | 15.03.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. În timpul unei vizite la Washington joi, Josep Borrell, șeful diplomației europene, a avertizat că rezultatul războiului din Ucraina ar putea fi hotărât în lunile următoare. El a îndemnat aliații occidentali să-și sporească sprijinul acordat Kievului, scrie Agerpres, preluat de MOLDPRES.

„Următoarele luni vor fi decisive”, a declarat el, adăugând că „numeroşi observatori se aşteaptă la o ofensivă rusă în această vară, iar Ucraina nu poate aştepta până la rezultatul următoarelor alegeri americane”.

„Tot ce trebuie făcut trebuie făcut rapid”, a îndemnat el din capitala Statelor Unite, unde s-a deplasat după o vizită la Consiliul de Securitate al ONU la New York.

În timpul vizitei sale la Washington, Josep Borrell a discutat cu secretarul de stat american, Antony Blinken, printre altele, subliniind consecințele tragice ale unei posibile victorii a Rusiei.

Dacă Vladimir Putin „câştigă acest război şi cucereşte Ucraina şi instalează un regim marionetă la Kiev, precum cel pe care îl vedem deja în Belarus, nu se va opri aici”, a avertizat el.

„Acest lucru va avea repercusiuni enorme pentru Statele Unite şi pentru sistemele de alianţă construite în jurul Statelor Unite şi al Europei”, a mai declarat el.

De mai mult timp, administrația Joe Biden a solicitat un nou pachet de ajutor în valoare de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, însă acesta rămâne blocat în Congres. Adoptarea acestuia este suspendată din cauza opoziției partizanilor lui Donald Trump din Camera Reprezentanților, care refuză să examineze textul în forma actuală din cauza unui conflict legat de politica imigrației.

„Acesta nu este un joc fără consecinţe. În câteva luni, Ucraina s-ar putea găsi într-o situaţie de nesuportat”, a subliniat responsabilul european. „Republicanii ar trebui să se gândească la asta”, a adăugat el.

img24001828

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!