ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noi probe ale crimelor de război comise de ruşi în Ucraina, găsite de anchetatorii ONU

12:55 | 15.03.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Comisia de anchetă înființată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului în urma agresiunii ruse împotriva Ucrainei a identificat „noi dovezi că autoritățile ruse au încălcat drepturile internaționale ale omului și legile umanitare internaționale, comițând astfel crime de război”, scrie Agerpres, preluat de MOLDPRES.

După efectuarea a 16 noi vizite în Ucraina și interviuri cu 422 de femei și 394 de bărbați pentru a investiga situația, comisia de anchetă a publicat un nou raport.

„Comisia este îngrijorată de amploarea, persistenţa şi gravitatea încălcărilor şi crimelor pe care le-a anchetat, precum şi de impactul lor asupra victimelor şi comunităţilor afectate”, insistă noul raport, care vine să completeze anchetele precedente efectuate anul trecut.

„Noi elemente întăresc concluziile precedente ale comisiei, potrivit cărora tortura utilizată de autorităţile ruse în Ucraina şi în Federaţia Rusă este generalizată şi sistematică”, adaugă documentul citat.

Raportul descrie în detaliu „tratamentele groaznice”, cum ar fi bătăile și șocurile electrice, aplicate prizonierilor de război ucraineni în mai multe centre de detenție din Rusia sau de pe teritoriile ucrainene aflate sub control rus. Acești prizonieri de război ucraineni sunt ținuți între 9 și 15 luni în aceste centre de detenție.

De asemenea, raportul documentează „violuri și alte violențe sexuale comise împotriva femeilor în circumstanțe ce relevă tortura”, iar ancheta a dezvăluit „probe suplimentare ale transferului ilegal de copii în zone aflate sub control rus”.

În premieră, anchetatorii au evidențiat și transferul de obiecte culturale și arhive în teritoriile ocupate, în special în orașul ucrainean Herson. „Autoritățile ruse au transferat în Crimeea obiecte culturale aparținând Muzeului de Artă Regional din Herson și Arhivelor Provinciei”, au menționat anchetatorii.

Conform estimărilor lor, peste 10.000 de obiecte ale Muzeului Regional de Artă din Herson și aproximativ 70% din documentele din clădirea principală a Arhivelor de Stat din acest oraș au fost evacuate.

Autoritățile locale au invocat necesitatea de a proteja aceste obiecte împotriva distrugerii.

img24001848

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!