ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noul penitenciar din Chișinău ar urma să fie dat în exploatare până în anul 2028

19:23 | 15.03.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Noul penitenciar din Chișinău ar urma să fie dat în exploatare până în anul 2028. Informația a fost prezentată de ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, care împreună cu ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, și reprezentanți ai Ministerului de Externe a avut astăzi o ședință de lucru cu directorul regional al Oficiului Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiect (UNOPS), Tim Lardner, informează MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Justiției, discuțiile au vizat aspecte ce vizează agrearea acordului comun privind managementul construcției noului penitenciar, astfel încât documentul să fie semnat imediat după ratificare în Parlament, și amendamentul numărul 2 la Acordul-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Ministrul Justiției a menționat despre importanța deblocării acestui proiect, după mai mulți ani de stagnare. Aceasta și-a exprimat speranța că noul penitenciar va fi construit în termenii stabiliți. „Deja avem elaborat noul mecanism și planul de finalizare, care conține pașii concreți și termenii stabiliți până la darea în exploatare - anul 2028. Noul penitenciar va îmbunătăți considerabil condițiile de detenție și astfel vom putea soluționa principala cauză de condamnare a Republicii Moldova la CtEDO”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.

Noul penitenciar din Chișinău va înlocui Penitenciarul nr.13. Clădirea va avea o capacitate de 1 050 de locuri. Valoarea totală a proiectului este estimată la 75,9 milioane de euro, dintre care 50 de milioane de euro sunt contribuția Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar restul banilor vor fi alocați din bugetul de stat.

img24001869

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!