ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Asociația Moldova Fruct şi-a stabilit programul de activitate pentru următorii patru ani

10:35 | 20.03.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. La Chișinău ieri a avut loc Adunarea Generală a Asociației Moldova Fruct, în cadrul căreia au fost discutate dificultățile întâmpinate de asociație în contextul crizelor, impactul războiului din Ucraina asupra activităților asociației, aspecte legate de prețurile la energie și fertilizanți, activitatea din 2023 și obiectivele pentru 2024, analiza costurilor de producție și succesele la exportul de fructe, transmite MOLDPRES.

Prezent la eveniment, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, a subliniat rolul asociației în oferirea oportunităților și sprijinului fermierilor pentru a exporta, a forma loturi de marfă și a accesa piețe internaționale.

„Eu văd rezultatele asociațiilor de profil. Nu Ministerul Agriculturii a exportat prune în 2023, ci agricultorii asociați au exportat prune și au luat locul I în Europa. Era posibil oare, în 2023, să fi exportat atâta prună dacă nu exista Asociația Moldova Fruct?! Nici în vis! Acest model de funcționare este unicul, din punct de vedere al asociațiilor profesionale, care are viitor”, a menționat Vladimir Bolea.

Rezultatele și eforturile Consiliului de Administrare al asociației în gestionarea provocărilor au primit o apreciere pozitivă din partea membrilor Moldova Fruct, iar actuala conducere a fost realeasă pentru următorul mandat. În premieră, au fost aleși și trei vicepreședinți ai asociației, pe diferite direcții de dezvoltare.

Adunarea Generală este unul dintre cele mai așteptate evenimente din calendarul membrilor asociației. În cadrul acesteia, pe lângă prezentarea totalurilor, priorităților și problemelor din industria fructelor, a fost adoptată o rezoluție cu un șir de solicitări înaintate instituțiilor responsabile. Anul acesta, membrii Asociației Moldova Fruct le-au solicitat autorităților publice următoarele:

- prețuri echitabile la mijloacele de producție, în special la produsele de uz fitosanitar, produsele petroliere și piesele de schimb;
- acces legal la resurse de apă pentru irigarea culturilor horticole;
- creșterea sprijinului financiar pentru investițiile în soluții de înmagazinare/ conservare/ filtrare/ curățare a apei destinate irigării;
- crearea Oficiului Horticol ca instituție de autoguvernare a sectorului horticol;
- stimularea cooperării producătorilor agricoli prin intermediul cooperativelor de aprovizionare și prestări servicii;
- modificarea unor legi în scopul facilitării dezvoltării serviciilor pomicultorilor.

Asociația Moldova Fruct reprezintă interesele a circa 200 de producători, exportatori și procesatori de fructe din Republica Moldova. Unul dintre scopurile principale ale organizației este promovarea și dezvoltarea sectorului horticol din Moldova, facilitând colaborarea între pomicultori și implementând inițiative pentru creșterea competitivității și a sustenabilității industriei fructelor.

img24001971

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!