ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova este marcată Ziua Internațională a Francofoniei

14:25 | 20.03.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. În Republica Moldova este marcată Ziua Internațională a Francofoniei. Cu acest prilej, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a transmis un mesaj în care reiterează atașamentul Republicii Moldova pentru valorile culturale și politice ale francofoniei, informează MOLDPRES.

Oficialul a subliniat, totodată, importanța spațiului francofon pentru afirmarea artiștilor noștri din diverse domenii și pentru valorificarea spiritului creativ al acestora. „Milioane de oameni din lumea întreagă celebrează astăzi Ziua Internațională a Francofoniei, implicit limba franceză - a cincea cea mai vorbită în lume, limbă oficială în 32 de guverne și în majoritatea organismelor internaționale. Printre aceste milioane de oameni suntem și noi, cei din Moldova, care într-un mod direct sau, uneori, fără să ne dăm seama, avem conexiune cu limba și cu cultura franceză”, a subliniat ministrul Sergiu Prodan.

Potrivit sursei citate, Republica Moldova este o țară francofonă prin tradiție. Cu zeci de mii de tineri care studiază limba franceză la școală și la universitate. Cu alte zeci de mii care aleg țările vorbitoare de franceză pentru studii. Și cu sute de mii de concetățeni pentru care Franța sau Elveția, Belgia sau Canada, sau orice altă țară francofonă a devenit a doua casă - iar ei, la rândul lor, au devenit parte a familiei francofone. Francofonia, cu toată diversitatea pe care o presupune ea, este un tărâm prolific și pentru mulți oameni de cultură de la noi, fie că locuiesc în Moldova, fie în afara ei. Scriitori și muzicieni, pictori și sculptori, designeri și fotografi - pentru toți, filiera francofonă, afirmarea în acest spațiu înseamnă un pas ferm spre marea lume a artei.

„Simbol al culturii și creativității, francofonia este azi - în țările francofone, precum și în cele care împărtășesc valorile ei - și un vector al democrației și umanismului, al drepturilor și libertăților, al solidarității și acceptării diferențelor și diversității culturale. Sunt principiile fondatoare, pe care ne-am propus să construim și noi Moldova de mâine și pe care le îmbrățișăm cu toată încrederea și convingerea. Îmbrățișăm, împreună cu artiștii noștri, și tema Zilei Internaționale a Francofoniei 2024 - „Creați, inovați, întreprindeți în limba franceză”. Ministerul Culturii susține creativitatea și inovația în toate manifestările sale și suntem încrezători că spațiul francofon poate fi o platformă excelentă pentru a valorifica acest spirit creativ”, se mai menționează în mesajul transmis de ministrul Culturii Sergiu Prodan.

img24001988

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!