ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Grupele cu program prelungit vor activa în baza unui nou regulament

17:12 | 20.03.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a aprobat o nouă metodologie de finanțare a grupelor cu program prelungit. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Dan Perciun, transmite MOLDPRES. 

Oficialul a menționat că prevederile au scopul de a soluționa blocajele create după ce primăria municipiului Chișinău a sistat finanțarea grupelor cu program prelungit și nu a aprobat o modalitate de stabilire a mărimii taxelor care pot fi încasate de la părinți pentru acest serviciu. În absența acestor reglementări din partea consiliului municipal, nu există un cadru legal prin care părinții să poată achita pentru programele cu regim prelungit organizate de instituțiile de învățământ, a spus ministrul. 

„Primăria Chișinău a finanțat timp de trei ani din bugetul municipal grupele cu program prelungit, iar la începutul anului 2024 a decis sistarea acestui serviciu. Noi, la minister, am așteptat din luna ianuarie să fie aprobată o metodologie de finanțare a grupelor cu program prelungit de către Consiliul municipal. Așa cum acest lucru nu s-a întâmplat, ne vedem obligați să aprobăm o asemenea metodologie și să oferim o soluție pentru școli și părinți. Aceasta înseamnă că avem un regulament-cadru, care stabilește costurile grupelor în funcție de regimul și durata acestora - de la trei, la șase ore. Documentul le permite instituțiilor să calculeze aceste costuri și să încaseze plăți de la părinți în cazul în care aceștia sunt dispuși să achite. Costul va varia probabil între 350 de lei și 500 de lei pe lună”, a declarat Dan Perciun.

De la începutul acestui an, grupele cu program prelungit pentru elevii claselor primare din din școlile din capitală și-au sistat activitatea după ce municipalitatea a anunțat că nu mai are bani pentru finanțarea acestora.

img24001994

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!