ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De Ziua Internaţională a Pădurilor, EcoContact îndeamnă la responsabilitate pentru o lume mai bună

10:16 | 21.03.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. Pădurile și inovațiile – noi soluții pentru o lume mai bună este genericul din acest an al Zilei Internaționale a Pădurilor, marcată tradițional pe 21 martie. Scopul acestei zile este de a spori gradul de conștientizare privind problemele gestionării durabile și conservarea pădurilor în beneficiul generațiilor prezente și viitoare, transmite MOLDPRES cu referire la Asociaţia EcoContact.

Începând cu luna februarie 2023 Republica Moldova are un nou Program național de extindere și reabilitare a pădurilor 2023 – 2032 (PNERP), aprobat de Guvern. Conform documentului, în următorii zece ani,  suprafețele de teren împădurite vor fi extinse cu circa 150 mii de ha, atât pe terenuri noi, cât și pe terenuri forestiere puternic degradate, proprietate publică sau, în premieră, pe terenuri proprietate privată.

Potrivit EcoContact, în 2023, primul an de  implementare a PNERP,  lucrările de extindere/reabilitare au fost executate pe o suprafață de peste 7200 de ha: pe terenurile APL (4293 ha) și în fondul forestier, proprietate publică a statului, aflat în gestiunea Agenției ”Moldsilva”, prin intermediul entităților silvice teritoriale subordonate (2949 ha). Comparativ cu anul 2022, la compartimentul ”Regenerarea pădurii” au fost extinse/reabilitate circa 4040 ha, dintre care terenurile APL o suprafață de 347 ha.

Pentru anul curent sunt planificate lucrări de regenerare pe o suprafață de minimum 7000 ha. 

„Vă îndemnăm să vă alăturați dezideratului național de împădurire a țării, dar și să plantați câte un copac la fiecare mare realizare din viața dvs. Beneficiile copacilor sunt atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea umană, dar mai ales pentru generațiile viitoare”, rezumă EcoContact.

Organizația Națiunilor Unite a declarat în anul 2013  ziua de 21 martie - Ziua Internaţională a Pădurii.

img24002011

img24002011

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!