ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Infrastructură și programe de învățământ moderne pentru studenții și profesorii de la USM

10:49 | 28.03.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 28 mar. /MOLDPRES/. Infrastructura Universității de Stat din Moldova (USM) va fi îmbunătățită, laboratoarele vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație, iar programele de studii vor fi modernizate. Aceste lucruri vor fi posibile după ce instituției i-au fost acordate două granturi în valoare totală de 5,58 mln de euro în cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova”. Acesta este implementat de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și finanțat de Banca Mondială, transmite MOLDPRES.

Primul grant a constituit circa 2,08 mln euro, iar al doilea - 3,5 mln euro. „Ne propunem să creștem atractivitatea universităților și este important să convingem cât mai mulți absolvenți de liceu să-și continue studiile în Republica Moldova. În ultima perioadă obținem tot mai mare încredere că putem oferi educație competitivă în plan regional și cred că treptat vom reuși tot mai mult și la nivel european. Investițiile care se fac, urmăresc în primul rând crearea condițiilor bune de studii și de trai pe măsura așteptărilor studenților, iar calitatea educației pe care o pot primi le va asigura un loc de muncă și competențe necesare ca să se poată realiza personal și profesional”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. 

Reprezentantul Băncii Mondiale în Republica Moldova, Ion Gonța, a spus că investițiile din cadrul USM țintesc modernizarea sistemului de studii, instruirea cadrelor didactice, dotarea laboratoarelor, fortificarea centrelor de cercetare și, nu în ultimul rând, revitalizarea specialităților științelor exacte.

Cu resursele oferite de MEC și Banca Mondială, universitatea va crea un Cluster educațional - științific pentru suportul biotehnologiilor moderne în economia națională și achiziționarea utilajelor moderne și a tehnologiilor avansate pentru stagii de practică la fizică. De asemenea, va fi modernizat procesul didactic în domeniul științelor biologice, fizice și ale mediului în contextul rigorilor pieței muncii, precum și procesul de formare profesională la specialitățile Informatică și Informatică Aplicată. Totodată, abilitățile practice ale studenților de la domeniile generale de studii Științe chimice și Științe ale educației vor fi fortificate și dezvoltate competențele digitale ale cadrelor didactice.

În total, în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” sunt alocate cca 24,7 mln euro pentru modernizarea a șapte universități și șase colegii pedagogice din țară, iar de aceste rezultate vor beneficia peste 35 de mii de studenți și circa 2 300 de cadre didactice.

img24002203

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!