ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pictorul român Gheorghe I. Anghel și-a vernisat lucrările la Chișinău

15:03 | 05.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 apr. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată ieri seara o expoziție personală de pictură și obiect a artistului plastic român Gheorghe I. Anghel, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Gheorghe I. Anghel a afirmat că expoziția cuprinde 46 de lucrări, dintre care 40 - de pictură, iar 6 – de obiect. Expoziția a venit direct din sudul Franței, unde recent autorul și-a etalat lucrările respective.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat pentru MOLDPRES că de-a lungul anilor, Gheorghe I. Anghel a reușit să fie un artist modern, contemporan și în avangardă. „Viziunile lui sunt de invidiat. Pentru mine, ca regizor de film, pot să admir și să găsesc în aceste tablouri legile dramaturgiei transpuse în pictură. Petru că arta, atunci când este de inspirație, este adevărată, este de valoare. Întotdeauna nu este doar frumoasă, ci este și simplă, și perfectă, ca o formulă matematică. Dacă este corectă, este și frumoasă”, a subliniat ministrul Culturii Sergiu Prodan.

În debutul manifestării, directorul instituției, Tudor Zbârnea a remarcat faptul că aceasta este o expoziție de mare anvergură pentru Chișinău.

„Este expoziția unui artist de excepție din București, un artist foarte cunoscut în lume, dar și la noi, spre bucuria noastră, pentru că Gheorghe I. Anghel a fost laureatul Marelui Premiu în 1994, la Saloanele Moldovei, dar și la prima ediție a Bienalei Internaționale de Pictură la Chișinău. Maestrul Anghel este un artist cu o poveste extraordinară, un artist care scrie extraordinar de sensibil și în pictura lui observăm acele stratificări de gânduri, într-o pictură venită parcă din antichitate, din Grecia antică, sau și mai departe, dar de o modernitate și de o prospețime ieșită din comun. Este un artist care trăiește profund ideea, așa cum spune dânsul, se apropie de pânză doar în momentul în care își are construcția vizuală clădită în gând, dar un artist care se frământă mereu și care ne aduce această materie vizuală construită îndelung”, a constatat Tudor Zbârnea.

Gheorghe I. Anghel s-a născut în anul 1938 la Cluj. A fost profesor universitar la catedra Pictură a Universităţii Naţionale de Arte, Bucureşti din 1990 până în 2010. Este doctor în arte vizuale și membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, al Fundaţiei Taylor din Paris și al Fundaţiei Pioch Pelat – A.R.P.A.C. din Montpellier. Gheorghe Anghel a expus pictură, ceramică şi obiecte în ţară şi în străinătate. Artistul a organizat expoziții personale:

2000 - Constanţa, (Muzeul de Artă), Turku (Finlanda), (Galeria Joella);
2003 – Palatul Mogoşoaia;
2004 – Cluj Napoca (Muzeul Transilvaniei), Constanţa (Muzeul de Artă), Galaţi (Muzeul de Arte Vizuale), Atena (reprezintă România cu un nr. de 40 de lucrări la Olimpiada Culturală), (Galeria Alekton);
2008 – Cléon d’Andran, (Franţa), (Galeria Art du Temps);
2010 – Auvers sur Oise, (Franţa), (Galeria de Artă Contemporană), Frette sur Seine, (Franţa) (Galeria Espace Roger Ikor);
2012 – Bucureşti (Galeriile de artă ale Fundaţiei Dalles);
2013 – Cléon d’Andran, (Franţa), (Galeria Art du Temps);
2014 – Montpellier, (Franța) – (Fondation du Pioch Pelat-Association Régionale pour la promotion de l’Art Contemporain);
2016  – Galleria LUXART din Arlon (Belgia);
2017 – Cléon d’Andran, (Franţa), (Galeria Art du Temps);
2018 – Galleria LUXART din Arlon (Belgia);
2018 – galeria ICR Macadam, Paris;
2021 – Muzeul de Arta Transilvania din Cluj, Galeriile de Arta din Târgu Mureș, Bistrița, Deva;
2021 – Muzeul Țăranului Român (MTR) București, Muzeul de Artă din Buzău;
2021-22 – ICR Bruxelles;
2023 – Cléon d’Andran, (Franţa), (Galeria Art du Temps).

Expoziția va fi deschisă până la 12 mai.

img24002444

img24002444

img24002444

img24002444

img24002444

img24002444

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!