ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova se desfășoară săptămâna de promovare a aplicării raționale a pesticidelor

11:27 | 08.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 8 apr. /MOLDPRES/. În perioada 8-13 aprilie 2024 în țara noastră se desfășoară Săptămâna de promovare a aplicării raționale a produselor de uz fitosanitar (pesticidelor), cu genericul „Utilizarea pesticidelor prin schimbarea viziunii”, comunică MOLDPRES.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), profilul preponderent agricol al economiei Republicii Moldova şi necesitatea dezvoltării continue a acestei ramuri condiționează utilizarea amplă a produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanților (PUFF). În Republica Moldova, în anul 2021, cantitatea totală de PUFF importată a constituit 426 mii tone, dintre care 15,1 mii tone de pesticide.

Conform sursei citate, gestionarea inadecvată și păstrarea incorectă a acestor produse reprezintă un factor de risc major în poluarea excesivă a producției agricole, apariția intoxicațiilor acute cu pesticide, a efectelor ireversibile asupra sănătății (leucemie, boli ale tractului digestiv, cancer hepatic). Rezultatele analizei datelor statistice denotă că, în perioada anilor 2018-2023, în țară, au fost înregistrate 509 cazuri de intoxicații acute cu pesticide, dintre care 164 în rândul copiilor, iar 21 de cazuri s-au soldat cu deces.

În acest context, specialiștii ANSP organizează, de comun cu reprezentanți ai altor instituții activități pentru promovarea aplicării raționale a pesticidelor în ramura agricolă și pe terenurile individuale ale cetățenilor.

img24002493

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!