ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Progresele Republicii Moldova în diversificarea surselor de energie, discutate cu oficiali din SUA

12:01 | 09.04.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 9 apr. /MOLDPRES/. Progresele Republicii Moldova în diversificarea surselor de energie și saltul înregistrat în ultimii ani pe dimensiunea de gaze și energie electrică au fost discutate în SUA la întrevederea dintre ministrul Energiei, Victor Parlicov și Subsecretarul adjunct pentru Europa de Est și Afaceri Politice și Regionale în cadrul Biroului pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Departamentului de stat al SUA, Christopher W. Smith, transmite MOLDPRES. 

Victor Parlicov a subliniat că Republica Moldova avansează în procesul de edificare a piețelor de energie și integrare în piața europeană, descriind modificările legislative operate recent. 

„De asemenea, au fost examinate riscurile pentru Republica Moldova și impactul asupra stabilității regiunii transnistrene a expirării contractului de tranzit a gazelor naturale rusești pe teritoriul Ucrainei. Părțile au agreat că este în interesul atât a Republicii Moldova, cât și a Statelor Unite să fie menținută stabilitatea în această regiune și să fie identificate soluții de reintegrare pașnică a Republicii Moldova”, a anunțat Ministerul Energiei.

La Washington, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut o întrevedere și cu doi secretari adjuncți în Departamentul Energiei al Statelor Unite,  Andrew Light, responsabil pentru relații internaționale, și Kathryn Huff, responsabilă, printre altele, de agenda nucleară.  

În cadrul discuțiilor, au fost examinate oportunitățile de cooperare în domeniul decarbonizării, Republica Moldova asumându-și, de rând cu țările membre ale Uniunii Europene, să devină neutră din punt de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră către anul 2050.

De asemenea, a fost abordat sprijinul Statelor Unite la întărirea securității cibernetice a sectorului energetic din Republica Moldova, instructori din laboratoarele Departamentului Energiei fiind implicați în instruirile desfășurate recent la Chișinău pentru principalii actori din sectorul energetic, inclusiv la exerciții desfășurate sub egida NATO.

Suplimentar, pe portofoliul de energie nucleară s-a discutat despre necesitatea aderării Republicii Moldova la o serie de convenții internaționale, având în vedere aproprierea geografică a mai multor centrale nucleare din țările vecine.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, se află în perioada 8 - 11 aprilie 2024, într-o vizită de lucru la Washington D.C, unde are programate întâlniri cu oficiali de rang înalt din administrația americană și reprezentanți ai industriei energetice. 

img24002545

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!