ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia interguvernamentală moldo-română de colaborare economică, reunită la București

15:45 | 09.04.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 9 apr. /MOLDPRES/. La București a avut loc ședința Comisiei interguvernamentale moldo-română de colaborare economică. Vicepremierul Dumitru Alaiba a remarcat că România a fost și este un susținător ferm al Republicii Moldova, inclusiv în parcursul nostru european, iar colaborarea strategică dintre cele două state are un potențial imens de dezvoltare și extindere, transmite MOLDPRES.

Agenda reuniunii a cuprins mai multe subiecte, care reflectă diversitatea și complexitatea relațiilor economice și comerciale dintre Republica Moldova și România, printre care schimburi comerciale, investiții, promovarea mediului de afaceri, proiecte de cooperare, dezvoltare durabilă.

Vicepremierul Dumitru Alaiba a accentuat faptul că rezultatele reuniunii contribuie la continuarea aprofundării parteneriatului moldo-român, având mari perspective de cooperare și un potențial semnificativ de dezvoltare. „România a fost și este un susținător ferm al Republicii Moldova, inclusiv în parcursul nostru european. Experiența României este extrem de valoroasă pentru Republica Moldova în procesul de implementare a reformelor necesare integrării europene. Colaborarea noastră strategică are un potențial imens de dezvoltare și extindere. Suntem convinși că relațiile dintre Republica Moldova și România vor continua să se dezvolte și să se consolideze în toate domeniile de interes reciproc” a menționat viceprim-ministrul Dumitru Alaiba. 

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România a comunicat că apreciază demersurile reformatoare ale Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării din Republica Moldova în parcursul european al țării noastre și consideră că rezultatele palpabile ale implementării lor pot constitui garanțiile necesare pentru creșterea atractivității economice pentru companii și firme din statele membre ale Uniunii Europene. „Printr-un sprijin puternic, durabil și multidimensional Republica Moldova va putea depăși toate obstacolele, provocările sau crizele pe care viitorul i le poate rezerva”, a precizat instituția.

La finalul reuniunii, a fost semnat Protocolul celei de-a XII-a sesiuni a Comisiei interguvernamentale moldo-române de colaborare economică și Memorandumul de Înțelegere privind stabilirea unui cadru de cooperare economică între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării din Republica Moldova.

România se clasează pe primul loc printre principalii investitori ai Republicii Moldova, cu investiții în capitalul social în sumă de 6,75 miliarde de lei moldovenești. Valoarea comerțului exterior al Republicii Moldova cu România a înregistrat în anul 2023 suma de 2,7 mlrd dolari. 

img24002553

img24002553

img24002553

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!