ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Europa rămâne cea mai mare piață pentru vinurile din R. Moldova, iar cel mai mare preţ per sticlă se atestă în Japonia

16:27 | 09.04.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 9 apr. /MOLDPRES/. Exporturile de vin produs în Republica Moldova au crescut în anul 2023 cu 18% în volum și 24% în valoare, comparativ cu anul 2022, fapt ce indică o cerere internațională mai puternică și o recunoaștere a calității vinurilor. Europa rămâne cea mai mare piață pentru vinurile moldovenești, fiind înregistrată o creștere valorică de 36%, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), o majorare semnificativă a exporturilor vinurilor moldovenești se atestă și în America, fiind înregistrată o creștere de 84% în valoare. Prețul mediu de export pentru vinurile „liniștite” îmbuteliate a crescut cu 9%, ajungând la 1.70 dolari/sticla. Japonia se remarcă cu cel mai mare preț mediu de 3.29 dolari/sticlă la vinul îmbuteliat.

Sursa citată menționează că, în anul 2023, s-a reușit și crearea unui vin de calitate superioară, ghidat de tehnologia inteligenței artificiale în toate etapele de producție - de la recoltare la fermentare, tratare, crearea cupajelor, designul etichetelor și comunicare. „Prin urmare, proiectul s-a bucurat de recunoaștere și apreciere internațională, evidențiind potențialul țării noastre de a inova în domeniul vitivinicol prin adoptarea tehnologiilor avansate”, indică MAIA.

Potrivit statisticilor, Republica Moldova se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri. Industria vitivinicolă reprezintă una dintre ramurile-cheie ale economiei țării noastre. Vinurile moldovenești sunt importate de peste 70 de țări din diferite colțuri ale lumii. 

img24002559

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!