ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul Național „Mihai Eminescu” a prezentat rezultatele turneului european, efectuat în 11 orașe

19:02 | 24.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 apr. /MOLDPRES/. Teatrul Național „Mihai Eminescu” a prezentat, astăzi, rezultatele turneului european, desfășurat în cadrul Campaniei guvernamentale „Mărțișor în toată lumea”, care a avut loc în perioada 6 martie - 12 aprilie în 11 orașe, informează MOLDPRES.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a afirmat că asemenea turneu Teatrul Național „Mihai Eminescu” n-a avut niciodată. „Diaspora noastră a fost extraordinară. Când zic diaspora noastră, mă refer la diaspora noastră comună cu România, pentru că sălile au fost arhipline datorită tuturor. Toți ei, în țările europene duc lipsa de limba română, de artiștii noștri autohtoni, care au fost întâmpinați cu brațele deschise și nu erau locuri în sală. Vreau să zic că este și un potențial economic deosebit și noi vând un potențial artistic deosebit, atât de puternic, diasporă ca și spectatori, ne lipsește un singur lucru – ne lipsesc agenții economici care ar asigura această conexiune. Noi avem artă suficientă spre a fi pusă spre admirația întregii Europe. În sală nu erau doar cei din diasporă. Aceștia au venit cu prietenii și vecinii lor din țările respective. Noi am asigurat traducerea în limbile respective cu subtitrarea spectacolului. A fost o experiență care a demonstrat un potențial artistic extraordinar și noi ne dorim să dezvoltăm acest potențial, pentru că ceea ce facem noi aici, trebuie să fie admirat, savurat și consumat și de către cetățenii noștri stabiliți peste hotare, dar și de cetățenii țărilor respective”, a subliniat ministrul Sergiu Prodan.

La rândul său, directorul general al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă a spus că acest turneu a fost o experiență care a depășit toate așteptările. „Inițial am avut anumite emoții, îngrijorări - turneul a fost organizat într-un timp record. Dar turneul a depășit orice așteptări. În organizarea acestui turneu s-a implicat Guvernul R. Moldova, Biroul Relații cu Diaspora, ambasadele noastre, ambasadele României, care au pus umărul și acolo unde era o problemă diplomatică, ei ne-au ajutat. Și am simțit cât de bine e să fii în Uniunea Europeană cu ajutorul tuturor. De exemplu, la verificarea pașapoartelor. Cei care aveam pașapoarte românești, treceam liber, fără probleme, fără verificări, iar cei care aveau pașapoarte din R. Moldova, treceau prin anumite obstacole, erau reținuți o oră, o oră și jumătate, verificați. De aici și concluzia: locul nostru este în Uniunea Europeană, în lumea civilizată”, a constatat Petru Hadârcă.

În continuare, Secretara de Stat a Guvernului, Ana Calinici, a menționat că a fost o experiență pentru toți cei implicați în organizarea unui turneu de o asemenea anvergură. „Este pentru prima dată când Guvernul R. Moldova a organizat o campanie de o asemenea amploare și a reușit să ajungă în atâtea țări, a moldovenilor stabiliți peste hotare. Păstrarea identității naționale prin promovarea culturii și a limbii naționale este o prioritate pentru stat ca politică pentru diaspora. Aceasta este consemnat și în programele noastre și este important pentru noi să menținem legătura cu moldovenii stabiliți peste hotare. Este important, fiindcă avem și generații tinere, care se formează acolo și care sunt educați într-o limbă străină și e bine să le prezentăm cultura națională, limba română. Mă bucur că am reușit împreună cu Ministerul Culturii să aducem în atenție o piesă atât de fascinantă – „Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, în regia lui Alexandru Cozub, cu care am reușit să cucerim publicul din diasporă. Am fost în orașele unde sunt mai mulți moldoveni. În procesul de organizare, am colaborat foarte mult cu misiunile diplomatice, cărora le mulțumesc pentru implicare. Am optat pentru Portugalia, Germania, Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda și Belgia. La spectacole au fost circa 4000 de spectatori. Diaspora a mai beneficiat de recitaluri, organizate ad-hoc de către echipa Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Mulțumesc Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe, asociațiilor partenere din țările respective, datorită cărora s-a reușit organizarea turneului, spectatorilor și voluntarilor. Cultura este la baza identități noastre naționale, ea ne ajută să menținem legătura cu toată lumea care este plecată peste hotare. Trebuie să organizăm în fiecare an minimum un astfel de turneu”, a remarcat Ana Calinici.

Potrivit actriței Diana Decuseară, echipa teatrului s-a întors din turneu cu totul altfel. „Ne-am întors cu acea validare din partea publicului, că putem face ceva împreună. Eu personal m-am întors cu niște imagini pe care le pun pe rafturile memoriei. Teatrul este important”, a accentuat Diana Decuseară.

Spectacolul „Steaua fără nume” a fost jucat în limba română cu titre în limba engleză la: Cascais, Portugalia – 6 martie, Frankfurt, Germania – 10 martie, Madrid, Spania – 12 martie, Santander, Spania – 14 martie, Padova, Italia – 29 martie, Milano, Italia – 30 martie, Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord – 7 aprilie, Dublin, Irlanda – 9 aprilie și la Bruxelles, Regatul Belgiei – 12 aprilie.

În perioada 15-25 octombrie 2023, Teatrul Național „Mihai Eminescu” a fost într-un turneu european cu spectacolul-document „Dosarele Siberiei” după memoriile victimelor represiunilor comuniste. Spectacolul a fost jucat la Praga, Cehia, Bruxelles, Belgia, Berlin, Germania și la Bistrița, România. În luna mai, teatrul va participa la cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional „Shakespeare” de la Craiova.

img24003011

img24003011

img24003011

img24003011

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!