ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Cercetători din România și R. Moldova s-au reunit la Chișinău pentru a discuta despre patrimoniul cultural și destinul european comun

17:32 | 25.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 apr. /MOLDPRES/. La Universitatea de Stat din Moldova (USM), în aula „Regina Maria”, a fost deschisă astăzi Conferința științifică „România-Republica Moldova: Patrimoniu cultural și destin european comun”, care se va desfășura în perioada 25-26 aprilie, informează MOLDPRES.

Evenimentul a reunit cercetători de pe ambele maluri ale Prutului pentru a discuta și analiza aspecte legate de istorie, artă, tradiții și alte domenii relevante pentru patrimoniul cultural comun și pentru evoluția europeană a ambelor state.

Conferința este organizată de USM, cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și se desfășoară sub înaltul patronaj al președintelui României – Klaus Iohannis și al președintelui Republicii Moldova – Maia Sandu.

Prezent la eveniment, ministrul de Externe al R. Moldova, Mihai Popșoi, a menționat că, parafrazându-l pe rectorul Universității din București, Marian Preda, dacă R. Moldova este în prag de accedere la facultate, România, de fapt este în prag de accedere la masterat, în cadrul spațiului schengen. „Le mai rămâne doar doctoratul în zona euro. Noi însă cu adevărat facem pași importanți în R. Moldova, în pofida calvarului prin care trec ucrainenii și în pofida dificultăților prin care trecem și noi. Integrarea noastră europeană oferă oportunități enorme. Diplomația culturală și cea științifică este o parte esențială a diplomației în general. Și noi, în cadrul Ministerului de Externe, încercăm din răsputeri să promovăm diplomația culturală, diplomația științifică și sunt încântat de fiecare dată când în vizite oficiale cunosc cetățenii de-ai noștri care se pun în valoare acolo unde sunt. Pun în valoare țara din care vin, fie că vorbim de doamna Valentina Nafornița, care e cunoscută în toată Europa și în întreaga lume. Nu demult un deputat din Austria îmi zicea că fiica sa este pasionată de operă și Valentina Nafornița este o personalitate de referință pentru fiica sa, lucru care m-a încântat, firește. Acum, ceva timp în urmă, în cadrul vizitei oficiale la Budapesta am avut onoarea să vizitez Opera Națională din Budapesta, care este o adevărată capodoperă și, ca să vezi, prima balerină până nu demult și acum prim-instructor din cadrul Operei Naționale de la Budapesta este Cristina Balaban, concetățeană de-a noastră, care iarăși ne duce faima. Și dacă e mai necesară o dovadă că ne pricepem bine la cântec și dans,  am avut recent această frumoasă trăire pe întreg arealul românesc, privind emisiunea „Românii au talent” și Ansamblul „Hecenii” din Heciul Nou, Sângerei, care au fost o adevărată revelația și au demonstrat oricui, care  ar mai avea dubii, că suntem un popor, avem aceleași trăiri, același patrimoniu cultural”, a subliniat Mihai Popșoi.

Potrivit oficialului, faptul că organizăm asemenea conferințe, încercăm să punem în valoare patrimoniul cultural științific comun, care este temelia poporului nostru și temelia viitorului nostru european, pentru că acolo ne dorim să ajungem, să ne reunim acolo cu frații noștri în cadrul marii familii europene. „Această oportunitate este una cât se poate de tangibilă. Dacă până acum doar visam la integrarea europeană, iată că acum lucrurile se întâmplă într-un ritm accelerat și speranța noastră și obiectivul nostru este ca până în 2030 să reușim să finalizăm procesul de negocieri. Pentru că, având asemenea prieteni, asemenea aliați, în primul rând România, care este principalul avocat al nostru la Bruxelles și peste tot în lume, eu încerc să încurajez și alți omologi de-ai mei, miniștri de externe ale altor țări să intre în competiție cu România, să facă concurență Românei când vine vorba de promovarea Republicii Moldova, de promovarea viitorului nostru european. Republica Moldova se bucură de un sprijin enorm în cadrul Uniunii Europene și acest lucru s-a văzut și în acești doi ani extrem de dificili pentru țara noastră, sprijin extrem de generos, atât al României, cât și al altor țări membre, ne-au ajutat să depășim acest moment critic pentru țara noastră  - criza gazelor, criza inflaționistă. Grație sprijinului prietenilor noștri, care nu ne-au lăsat la nevoie, acum suntem în stare de a consolida securitatea Republicii Moldova, inclusiv cea informațională, pentru că noi am trăit mulți ani de zile într-un spațiu cultural și mediatic cu profunde influențe rusești”, a accentuat ministrul Mihai Popșoi.

La rândul său Cristian Leon Țurcanu, Ambasadorul României la Chișinău a afirmat că integrarea europeană este tocmai garanției protejării identității și a diversității, iar președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman a spus că creatorii de aici sunt contribuitori la spațiul cultural european.

Pe marginea subiectului discutat s-au pronunțat Sergiu Nistor, consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis,  rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, rectorul Universității din București, Marian Preda, fostul comisar european pentru multilingvism al României, Leonard Orban ș.a. Lucrările conferinței vor continua mâine 26 aprilie.

img24003050

img24003050

img24003050

img24003050

img24003050

img24003050

img24003050

img24003050

img24003050

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!