ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

10:05 | 26.04.2024 Categorie: Comunicate

Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. Conducerea Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a avut o întrevedere joi, 25 aprilie curent, cu echipa Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Clara Mira și asistată de un grup de experți în diverse domenii.

Misiunea FMI se află la Chișinău, în perioada 22 aprilie - 2 mai curent, pentru a realiza cea de-a cincea evaluare a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) și prima evaluare a programului susținut prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF).

În cadrul discuțiilor, CNPF a prezentat ultimele evoluții și progresul atins în dezvoltarea pieței de capital, inclusiv amendamentele operate la cadrul legislativ și normativ în domeniul societăților pe acțiuni și drepturilor acționarilor. În context, experții FMI au fost informați despre elaborarea și promovarea regulamentelor necesare pentru a pune în aplicare Legea privind serviciile de finanțare participativă, precum și despre avizarea constituirii primei societăți de administrare a fondurilor de pensii facultative din Republica Moldova și autorizarea primei companii care a obținut calitatea de consultant de investiții. Un subiect aparte l-a constituit stadiul de elaborare a Strategiei de dezvoltare a pieței de capital pentru perioada 2025-2028.

De asemenea, CNPF a informat FMI despre necesitatea de dezvoltare a cadrului de reglementare a protecției consumatorilor de servicii financiare.

Un alt subiect abordat a vizat punerea în aplicare a modificărilor operate la Legea cu privire la Depozitarul central unic al valorilor mobiliare și atribuirea CNPF a competențelor de reglementare și supraveghere a activității Depozitarului central unic. 

Experții FMI s-au arătat deschiși pentru colaborare și suport pentru susținerea măsurilor ce vizează dezvoltarea pieței financiare, inclusiv pe domeniul de protecție a consumatorilor financiari și incluziunii financiare.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!