ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNS: Până la 16 mai, au fost recenzate peste un milion de locuințe și 1,65 milioane de persoane

11:49 | 17.05.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 17 mai. /MOLDPRES/. Până la finele zilei de 16 mai, în cadrul Recensământului populației și locuințelor au fost recenzate circa 1 milion 128 de mii de locuințe și circa 1 milion 650 de mii de persoane. Cifrele au fost prezentate astăzi de directorul Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, transmite MOLDPRES.

Potrivit directorului BNS, ritmuri sporite ale colectării datelor sunt înregistrate în localitățile rurale, în special în raioanele Anenii Noi, Soroca, Telenești, Călărași, Glodeni, Fălești, Florești, Ungheni, Orhei. Pe de altă parte, ritmuri mai lente de colectare a datelor se atestă în localitățile urbane, în special în municipiile Chișinău și Bălți.

Oleg Cara a afirmat că cetățenii apelează la Linia verde a BNS cu diverse întrebări, inclusiv ce țin de identitatea recenzorilor, asigurarea protecției datelor cu caracter personal. Totodată, sunt cazuri când cetățenii solicită să fie recenzați mai devreme, din diverse motive.

Directorul BNS a mai spus că au fost înregistrate circa 20 de cazuri care au vizat acte de agresare verbală și/sau fizică a recenzorilor, prin manifestare de comportament violent din partea unor persoane. „În astfel de cazuri, recenzorii apelează la suportul organelor competente pentru a soluționa problemele care apar”, a afirmat Oleg Cara.

„Îndemnăm populația să fie în continuare receptivă și deschisă de a participa la recensământ”, a precizat șeful BNS. 

Recensământul populației și locuințelor a fost lansat pe 8 aprilie și se va desfășura până pe 7 iulie curent. În acest interval, circa 4 mii de recenzori, urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire ș.a.

Recensământul se desfășoară o dată la zece ani, fiind o activitate de amploare națională care oferă tabloul demografic complet al țării. Datele colectate în urma recensământului vor oferi informații pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale, necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării. 

img24003627

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!