ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNS: Până la 9 iunie, au fost recenzate 1,59 milioane de locuințe și 2,32 milioane de persoane

13:16 | 10.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 10 iun. /MOLDPRES/. Până la finele zilei de 9 iunie 2024, în cadrul Recensământului populației și locuințelor au fost recenzate circa 1 milion 595 mii de locuințe (inclusiv cele ocupate, secundare și neocupate) și circa 2 milioane 328 mii de persoane. Datele preliminare au fost prezentate astăzi de către Biroul Național de Statistică (BNS), transmite MOLDPRES. 

Potrivit sursei citate, numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită în Republica Moldova, inclusiv eventualele dublări, care vor fi identificate la etapa de procesare.

Totodată, BNS a prezentat și informația privind ponderea locuințelor recenzate în total locuințe estimate, în profil teritorial, la finele zilei de 9 iunie 2024. Astfel, printre municipiile și raioanele în care se atestă cea mai înaltă rată de recenzare se numără Ocnița, Glodeni, Ungheni, Florești, Sângerei, Rezina, Orhei, Criuleni, Anenii Noi.

„Îndemnăm populația care încă nu a fost recenzată să fie receptivă și deschisă de a participa la recensământ, pentru a se regăsi în tabloul cu rezultatele Recensământului populației și locuințelor 2024, parte a rundei mondiale 2020 a recensămintelor realizate pe plan internațional”, a precizat BNS.

Recensământul populației și locuințelor a fost lansat pe 8 aprilie și se va desfășura până pe 7 iulie curent. În acest interval, circa 4 mii de recenzori, urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire ș.a. 

Recensământul se desfășoară o dată la zece ani, fiind o activitate de amploare națională care oferă tabloul demografic complet al țării. Datele colectate în urma recensământului vor oferi informații pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale, necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării.

img24004325

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!