ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„Satul European” // Locuitorii din satele Volovița și Horodiște din nordul țării au acces la apă potabilă de calitate

18:00 | 27.06.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 27 iun. /MOLDPRES/. Locuitorii satelor Volovița din raionul Soroca și Horodiște din Edineț vor avea acces la apă potabilă de calitate. În cele două localități au fost construiți mai mulți kilometri de apeduct, iar cetățenii nu se vor mai confrunta cu problema lipsei acute de apă, care se făcea resimțită în special pe parcursul verii. Proiectele au fost implementate prin Programul Național „Satul European”, cu susținerea financiară a Guvernului Republicii Moldova și Guvernului României. Investiția depășește suma de 10,9 mil de lei, transmite MOLDPRES. 

Continuăm să conectăm la apă localitățile țării. În comuna Volovița, raionul Soroca, au fost construiți 16 km de apeduct care asigură cu apă în jur de 1300 de locuitori. Tot aici au fost instalate două turnuri de apă și construită o stație de tratare a apei potabile. Acces la rețeaua de alimentare cu apă au și cele 7 instituții publice, dar și 13 agenți economici locali. Și tabăra de vară la care se odihnesc peste 260 de copii este asigurată cu apă potabilă de calitate la robinet”, a afirmat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Investiția totală în proiectul din Volovița a fost de puțin peste 8,1 milioane de lei, iar contribuția financiară a Guvernului României a depășit valoarea de 6,9 milioane de lei. Guvernul de la Chișinău a alocat circa 1,1 milioane de lei prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar administrația publică locală a contribuit cu 76 de mii de lei.

Primarul comunei Volovița, Iulian Colesnic, spune că în trecut locuitorii satului „se confruntau cu lipsa acută de apă, în special vara, când practic toate fântânile secau și oamenii erau nevoiți să cumpere apa inclusiv cu cisternele parcurgând o distanță de 6 km până în orașul Soroca”. „Acest proiect a adus o mare bucurie și confort locuitorilor din Volovița. Acum cu toții suntem foarte mulțumiți și recunoscători Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova pentru sprijinul financiar esențial acordat, fără de care nu am fi putut realiza acest proiect valoros și așteptat de comunitate”, a mai spus primarul.

Un proiect similar a fost implementat și în satul Horodiște, raionul Dondușeni. Acesta a inclus construcția a peste 5,4 km de apeduct în localitate și instalarea unui turn de apă cu o capacitate de 50 m3.

Ca rezultat, 310 gospodării, în care locuiesc în jur de 500 de persoane, beneficiază acum de acces la apă de calitate furnizată prin apeduct. În plus, proiectul a cuprins și lucrări de reabilitare a porțiunilor de drum afectate în timpul construcției. În urma extinderii rețelelor de alimentare cu apă din Horodiște, la sistemul centralizat de alimentare cu apă potabilă au acces 509 gospodării casnice, în care trăiesc aproximativ 800 de locuitori, inclusiv patru obiective de menire socială și doi agenți economici.

Valoarea totală a proiectului în Horodiște a fost de peste 2,8 milioane de lei, dintre acestea 2,1 milioane au fost alocate de Guvernul Republicii Moldova prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar aproape 674 de mii de lei reprezintă contribuția Guvernului României.

Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală a comunicat că ambele proiecte sunt cofinanțate în cadrul Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, parte a Programului de Asistență Tehnică și Financiară, care include un ajutor financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova. 

Până în prezent, prin Programul Național „Satul European”, ediția I, cu sprijinul financiar al Guvernului României, au fost implementate în total 33 de proiecte, valoarea cărora este de 6,049,717.19 euro, echivalentul a 117 mil de lei.  

img24004820

img24004820

img24004820

img24004820

img24004820

img24004820

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!