
Artistul plastic Eleonora Romanescu ar fi împlinit 95 de ani
Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. Pictorița Eleonora Romanescu, deținătoare a Ordinului Republicii, laureată a Premiului Național, Artistă a Poporului, ar fi împlinit astăzi 95 de ani, informează MOLDPRES.
Potrivit criticului de artă Tudor Stăvilă, Eleonora Romanescu a fost un maestru neîntrecut al peisajului în coloritul artei noastre naționale. ”A pictat peisajul într-un mod specific. Lucrările ei sunt pictate de la înălțimea unui zbor de pasăre. Este o melodie specifică în peisajele ei. A realizat multe lucrări în codrii de la Leușeni, a pictat bătrânii din satul ei de baștină. Eleonora Romanescu a fost și o profesoară de excepție, care a crescut generații întregi de artiști plastici”, a constatat Tudor Stăvilă.
Eleonora Romanescu s-a născut pe 26 aprilie 1926 la Leușeni, județul Orhei. În anii 1945-1949 își face studiile la Școala de Pictură „Ilia Repin”. În perioada 1955-1957 își face stagiul la cursurile de restaurare-pictură, de pe lângă Atelierele Centrale de Stat „Iurie Grabari” din Moscova. În 1949-1955 activează în calitate de profesoară de desen la Școala Pedagogică din Orhei. Timp de 15 ani, între 1957-1972, a activat ca pictor-restaurator la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Între 1969-1982, a fost cadru didactic la Școala Republicană medie-specială de Arte Plastice din Chișinău
Primele sale tablouri (naturi moarte) au fost prezentate la expoziția tinerilor artiști plastici din 1954. În 1958 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din fosta URSS. Debutează ca pictor în anul 1960 cu tabloul „Șezătoare", după care urmează un șir de tablouri cu naturi statice și portrete. A restaurat la Mănăstirea Răciula mai multe icoane, care au fost salvate de săteni din foc, în anii '60, când se ducea lupta împotriva religiei. În anii 1991-1992 restaurează iconostasul Capelei Seminarului Teologic din cadrul Universității de Stat din Moldova. A pictat și iconostasul de la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Chișinău. A întreprins numeroase călătorii peste hotarele țării noastre (Armenia, România, Mongolia ș.a.) de unde de fiecare dată se înapoia cu schițe, după care a realizat mai multe tablouri: „Ararat", „În portul Sevastopol", "Munții Aieverher", "Peisaj siberian" ș.a.
Eleonora Romanescu este una dintre peisagistele de seamă în pictura națională. Din lucrările reprezentative pot fi menționate: „Peisaj nistrean”, „Chișinăul contemporan”, „Peisaj autumnal”, suita de lucrări cu motivul anotimpurilor „Vară”, „Toamnă”, „Toamna la Dolna”, „Prima ninsoare” etc. Pictează portrete: „Fată în costum național”, „Portretul mamei”, „Portretul unei țărance”, „Aurica” etc. Din lucrările grafice: „Scrisoare”, „Salcâmi bătrâni”, „O stradă din Sevilla”, „Poarta Toledo - Madrid”, „Arhitectură medievală” etc. Creează o seamă de tapiserii: „Ștefan Voievod”, „Concertul în luncă”, „Prima zăpadă” ș.a.
În 1976 i se decernează Premiul de Stat pentru ciclul "Meleag natal". În 1986 i se conferă titlul de Artist al Poporului, în 1996 – Ordinul Republicii, în 1997 - Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, în 2013 – Premiul Național, iar în 2018 - Ordinul ”Meritul Cultural” al României în grad de ”Comandor”, Categoria ”C” – Artele Plastice. Artista are lucrări aflate în colecții particulare în Republica Moldova, România, Germania, Rusia, Franța, Statele Unite ale Americii și Canada. I s-a conferit titlul de cetățean de onoare al raionului Telenești, iar gimnaziul din satul de baștină, Leușeni, îi poartă numele. În această școală, artista a organizat o expoziție permanentă și a donat instituției 44 de lucrări.
Eleonora Romanescu s-a stins din viață la 4 noiembrie 2019, la vârsta de 93 de ani și a fost înmormântată la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chișinău.
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Ziua Internațională a Iei. Muzeul Național de Etnografie organizează o defilare a portului popular dedicat cămășii cu altiță
Secretarul general al NATO: Kievul are nevoie urgentă de ajutor militar după suspendarea livrărilor de arme din partea SUA
Speakerul Igor Grosu, în discuții cu președinta Camerei Reprezentanților din Parlamentul Irlandei: „Relația dintre țările noastre devine tot mai consolidată”
Guvernul dezminte informațiile privind lichidarea ADMA. Daniel Vodă: „Este un fals”
Vremea se menține stabilă, fără precipitații
Statul Major ucrainean declară că trupele ruse au fost respinse din regiunea Dnipropetrovsk
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”