
Bibliotecile din țară s-au implicat activ în susținerea refugiaților
Chişinău, 16 mar. /MOLDPRES/. Urmare a întrunirii „Bibliotecile în ajutorul refugiaților”, la solicitarea ministrului Culturii Sergiu Prodan, Biblioteca Națională a Republicii Moldova a elaborat linii directorii privind implicarea bibliotecilor în ajutorul refugiaților și a solicitanților de azil. Sugestiile pot fi utilizate de toate bibliotecile și sunt de un real folos pentru elaborarea și implementarea planurilor proprii de acțiuni, informează MOLDPRES.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Culturii, bibliotecile din țară oferă acces la Internet și la tehnologiile de informare și comunicare de care dispun aceste instituții. Din cele 1 307 biblioteci publice teritoriale, 1 126 dețin calculatoare și 1 103 sunt conectate la Internet. De asemenea, bibliotecile vor ajuta refugiații și solicitanții de azil, furnizându-le informații, oferindu-le resurse on-line, acces la tehnologiile de informare și comunicare, organizând activități recreative pentru copii și părinți, implicând bibliotecarii în diverse activități de caritate, voluntariat, folosind spațiile ca centre de donații.
Totodată, bibliotecile sunt dispuse să implice refugiați în câmpul muncii sau activități de voluntariat. Astfel, în temeiul Dispoziției nr. 4 din 1 martie 2022, emise de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova privind angajarea cetățenilor ucraineni, în baza contractului individual de muncă pe durată determinată, pe perioada stării de urgență, la Biblioteca Națională a fost angajată o bibliotecară refugiată din orașul Nikolaev, Ucraina. ”Femeia va activa în cadrul secției Catalogare. Clasificare”, a precizat directorul instituției, Elena Pintilei. Până în prezent, la Biblioteca Națională s-au înregistrat 14 utilizatori, persoane refugiate temporar și solicitanți de azil din Ucraina.
Și alte biblioteci raportează activități în susținerea refugiaților. Spre exemplu, Biblioteca „Dimitrie Cantemir” din Ungheni, Biblioteca raională „Andrei Ciurunga” din Cahul și Biblioteca „Mihai Sadoveanu” din Soroca și-au făcut publice ofertele în serviciul poporului ucrainean, oferindu-le WiFi și acces liber la Internet, activități pentru copii, consiliere morală, băuturi calde etc. Acțiuni de caritate desfășoară și Biblioteca raională Rezina, unde în cadrul mai multor activități s-au dăruit cărți și rechizite. În același timp, folosind rechizitele adunate în cadrul campaniei „Colorăm copilăria” timp de două săptămâni, bibliotecari de la BNRM au vizitat copiii refugiați la Centrul de plasament Ivancea, localul școlii „Divertis” precum și la Complexul Sportiv Ghidighici. Și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” susține familiile cu copii, refugiate din Ucraina, oferind servicii în spațiile bibliotecii cu programe speciale: „Ora poveștilor”, „Ora să știm” etc.
Bibliotecarii din toată țara au convenit că, deoarece timp pentru testarea serviciilor noi nu este, cea mai bună cale de a ajuta refugiații și solicitanții de azil la momentul oportun este folosirea serviciilor și activităților verificate în timp, precum și aplicarea serviciilor și activităților testate cu succes în alte țări sau în biblioteci performante autohtone.
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova