
Bibliotecile din țară s-au implicat activ în susținerea refugiaților
Chişinău, 16 mar. /MOLDPRES/. Urmare a întrunirii „Bibliotecile în ajutorul refugiaților”, la solicitarea ministrului Culturii Sergiu Prodan, Biblioteca Națională a Republicii Moldova a elaborat linii directorii privind implicarea bibliotecilor în ajutorul refugiaților și a solicitanților de azil. Sugestiile pot fi utilizate de toate bibliotecile și sunt de un real folos pentru elaborarea și implementarea planurilor proprii de acțiuni, informează MOLDPRES.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Culturii, bibliotecile din țară oferă acces la Internet și la tehnologiile de informare și comunicare de care dispun aceste instituții. Din cele 1 307 biblioteci publice teritoriale, 1 126 dețin calculatoare și 1 103 sunt conectate la Internet. De asemenea, bibliotecile vor ajuta refugiații și solicitanții de azil, furnizându-le informații, oferindu-le resurse on-line, acces la tehnologiile de informare și comunicare, organizând activități recreative pentru copii și părinți, implicând bibliotecarii în diverse activități de caritate, voluntariat, folosind spațiile ca centre de donații.
Totodată, bibliotecile sunt dispuse să implice refugiați în câmpul muncii sau activități de voluntariat. Astfel, în temeiul Dispoziției nr. 4 din 1 martie 2022, emise de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova privind angajarea cetățenilor ucraineni, în baza contractului individual de muncă pe durată determinată, pe perioada stării de urgență, la Biblioteca Națională a fost angajată o bibliotecară refugiată din orașul Nikolaev, Ucraina. ”Femeia va activa în cadrul secției Catalogare. Clasificare”, a precizat directorul instituției, Elena Pintilei. Până în prezent, la Biblioteca Națională s-au înregistrat 14 utilizatori, persoane refugiate temporar și solicitanți de azil din Ucraina.
Și alte biblioteci raportează activități în susținerea refugiaților. Spre exemplu, Biblioteca „Dimitrie Cantemir” din Ungheni, Biblioteca raională „Andrei Ciurunga” din Cahul și Biblioteca „Mihai Sadoveanu” din Soroca și-au făcut publice ofertele în serviciul poporului ucrainean, oferindu-le WiFi și acces liber la Internet, activități pentru copii, consiliere morală, băuturi calde etc. Acțiuni de caritate desfășoară și Biblioteca raională Rezina, unde în cadrul mai multor activități s-au dăruit cărți și rechizite. În același timp, folosind rechizitele adunate în cadrul campaniei „Colorăm copilăria” timp de două săptămâni, bibliotecari de la BNRM au vizitat copiii refugiați la Centrul de plasament Ivancea, localul școlii „Divertis” precum și la Complexul Sportiv Ghidighici. Și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” susține familiile cu copii, refugiate din Ucraina, oferind servicii în spațiile bibliotecii cu programe speciale: „Ora poveștilor”, „Ora să știm” etc.
Bibliotecarii din toată țara au convenit că, deoarece timp pentru testarea serviciilor noi nu este, cea mai bună cale de a ajuta refugiații și solicitanții de azil la momentul oportun este folosirea serviciilor și activităților verificate în timp, precum și aplicarea serviciilor și activităților testate cu succes în alte țări sau în biblioteci performante autohtone.
„Feminitate”, expoziție de tablouri ale pictorițelor Galina Vieru și Natalia Yampolskaia, vernisată la Madrid
„Chirița în concert la Chișinău”, absurditățile lumii contemporane surprinse într-o abordare inedită
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Agenda „Mărțișor 2025”// „LUPII SIMFONIC” alături de Orchestra Filarmonicii, vineri seara la Palatul Național
Mărțișorul, sărbătorit în Kazahstan printr-un concert de muzică populară și o expoziție a portului popular
Piesa „Mama”, pe scena Teatrului Republican „Luceafărul”, un spectacol pentru toate vârstele
Agenda „Mărțișor 2025” // Recitalul de muzică clasică „Portrete sonore” cu pianiștii Anatolie Lapicus și Iurie Mahovici
Ministerul Culturii, reacție la piesa „Katiușa” la Festivalul „Mărțișor”: „Cultura nu trebuie folosită ca instrument de manipulare politică”
VIDEO // „Liliacul”, bijuteria operetei vieneze la Chișinău, în cadrul Festivalului „Mărțișor”
Ministerul Finanțelor a inițiat procesul de evaluare a funcțiilor în sectorul bugetar
CSM anunță concurs pentru suplinirea funcțiilor de conducere în 13 judecătorii
Vremea se răcește în weekend
În sectoarele capitalei vor fi organizate târguri cu produse și mărfuri autohtone
Mark Carney a depus jurământul de premier al Canadei
Cooperarea moldo-elenă în domeniile culturii și turismului, discutată la Atena
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, explică poziția autorităților cu privire la livrările de gaze naturale în regiunea transnistreană
Avertizare de călătorie în Italia
Focar de rujeolă în raionul Cimișlia
Maia Sandu: „Republica Moldova are o relație excelentă cu Franța”
UE extinde sancțiunile împotriva Rusiei
Maia Sandu despre lansarea Moldova 3: „.Noul post vine pentru a combate dezinformarea”
Republica Moldova și România își consolidează cooperarea în domeniul transporturilor rutiere
200 de militari în termen au depus jurământul
Cinci pompieri moldoveni vor fi detașați în România pentru instruire
VIDEO // Memoriile supraviețuitorilor deportărilor staliniste, în spectacolul „Dosarele Siberiei”, sâmbătă, la Naționalul „Mihai Eminescu”