
Cântărețul de muzică populară Nicolae Glib își sărbătorește ziua de naștere
Chişinău, 10 mai. /MOLDPRES/. Interpretul de muzică populară Nicolae Glib, Artist al Poporului, laureat al Premiului Național, deținător al Ordinului Republicii, a împlinit astăzi 74 de ani, informează MOLDPRES.
S-a născut la 10 mai 1949, în satul Pepeni, raionul Sângerei. În anii 1967-1971, a studiat la Şcoala medie de muzică „Ștefan Neaga” şi în 1975-1980 - la Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chişinău. În anii 1969-1972, a fost solist în orchestra Ansamblului de dansuri şi muzică populară „Joc”, dirijată pe atunci de Vladimir Rotaru, apoi de Vasile Goia.
În perioada 1972-1985 a fost solist în Orchestra de muzică populară ”Folclor” a Radioteleviziunii din Chișinău, unde a lansat sute de cântece, care au devenit șlagăre. Tot la „Folclor” a apărut duetul Nicolae Glib - Valentina Cojocaru, care au dat viaţă unor cântece, ce s-au menţinut în topul preferinţelor mai mulți ani. În anii 1985-1996, a fost solist în Orchestra de muzică populară ”Lăutarii”. De-a lungul anilor a colaborat cu Orchestra de muzică populară ”Mugurel” și cu alte formații de muzică populară.
A cântat în ansamblu cu Valentina Cojocaru, Dumitru Blajinu, Ignat Bratu, Constantin Baranovschi, Leonid Moșanu, Serghei Creţu, Sergiu Cuciuc, Nicolae Botgros, Vladimir Sârbu, Dumitru Gheorghiţă, Ion Cărai, Boris Rudenco etc. În prezent, cântă în duet cu feciorul său, Isidor Glib.
Nicolae Glib este interpretul cântecelor ”Sunt fecior de harnic neam”, ”Hai prieteni, la mulți ani”, ”Nașule”, ”În Moldova-s multe sate”, ”Doar o viață are omul”, ”Frunză verde fir lalea”, ”Miresuica mea”, ”Să vă spun ce s-a-ntâmplat”, ”Am fost pe la mine-n sat” etc.
În 1978, Nicolae Glib a fost distins cu titlul onorific Artist Emerit, în 1990 – cu titlul Artist al Poporului, în 1993 - cu Medalia ”Meritul Civic”, în 1996 – cu Ordinul ”Gloria Muncii” și în 2010 – cu Ordinul Republicii și în 2019 – cu titlul ”Om Emerit”. În 2016, lui Nicolae Glib i s-a acordat Premiul Național pentru excelență în carieră sa muzicală.
Teatrul Național „Mihai Eminescu” a revenit din turenul european: „Spectatorii de acolo au fost dornici să ne simtă aproape”
O expoziție în memoria victimelor deportărilor staliniste a fost inaugurată la Parlament
„Sub semnul exilului: deportările din Basarabia” – expoziție-document la Biblioteca Națională a Republicii Moldova
Volumele „O mie și una de eu fără umbre” și „Bunica Liuba atoateștiutoarea” de Radmila Popovici, lansate la Ambasada R. Moldova din Paris
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
FOTO // Expoziție dedicată portului popular, inaugurată la Președinție
Orașul Cahul găzduiește cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului internațional “Nufărul alb”
Lucrările tinerei pictorițe Nadea Revenco au fost expuse în incinta Parlamentului
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Ministerul Mediului despre situația hidrologică din ţară: nivelul râului Nistru este sub control
UE extinde accesul produselor moldovenești pe piața comunitară. Dorin Recean: „Partenerii europeni deschid noi uși pentru economia noastră și oferă stabilitate”
CC a admis sesizarea Procurorului General și a declarat drept neconstituționale mai multe prevederi din Legea amnistiei
Procuratura Generală a transmis cererea oficială de extrădare pe numele lui Vladimir Plahotniuc
CEC avertizează: instituțiile publice nu pot sprijini financiar partidele politice în afara campaniei electorale
CEC a recepționat o cerere a unui potențial candidat independent la funcția de deputat
În satul Bașcalia, raionul Basarabeasca, se vor desfășura alegeri locale noi
Premierul Dorin Recean, la vinăria familiei Roșca din Brătuleni: „Programele guvernamentale oferă oportunități reale pentru tinerii care aleg să revină și să investească acasă”
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu Majestatea Sa Regele Charles al III-lea: „Sprijinul Marii Britanii ne dă încredere să mergem pe calea democrației”
Instanța din Marea Britanie a admis eliberarea lui Veaceaslav Platon sub cauțiune. Decizia de extrădare va fi adoptată la finele lunii noiembrie
O remorcă încărcată cu lemne a fost cuprinsă de flăcări la Hârbovăț, Anenii Noi
SUA au reluat vânzările de armament către Ucraina
În Hănăsenii Noi a demarat construcția sistemelor de canalizare și apă pentru trei comunități din raionul Leova
În raionul Ungheni a fost lansat Clusterul „Stâna de Vest”, o inițiativă locală pentru modernizarea sectorului zootehnic
CNAM a transferat peste 15 mil de lei pentru consumabilele utilizate în luna iunie
Președintele Parlamentului s-a întâlnit cu tinerii care fac stagiul de practică în serviciul public