
Compozitorul Paul Gamurari: ”În anul 2020, am avut posibilitatea să compun mai mult”
Chişinău, 30 ian. /MOLDPRES/. Pentru compozitorul Paul Gamurari, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova (UCMM), anul 2020 a fost unul diferit. ”În rezultatul lucrului de la distanță, având suficient timp petrecut acasă, am avut posibilitatea să compun mai mult”, a afirmat compozitorul, citat de MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Paul Gamurari a menționat că astfel, a reușit să scrie lucrarea „Eu sunt Tu” – ciclu vocal-simfonic pentru mezzosoprană, bariton, declamator și orchestră pe versuri de Nichita Stănescu, și ulterior să o înregistreze împreună cu Orchestra Națională a Companiei „Teleradio-Moldova” și dirijorul Denis Ceaușov la pupitru.
”Și evenimentele organizate de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova în 2020 s-au produs altfel. Festivalul Internațional ”Zilele Muzicii Noi”, ajuns la ediția a 29-a, s-a desfășurat online, cu prezențe internaționale a interpreților și compozitorilor (România, Mexic, Olanda, Rusia, SUA, Italia, Canada, Spania etc.). Ne-am bucurat de un public numeros, acesta având posibilitatea de a viziona concertele online prin intermediul rețelelor Facebook și Youtube. Gala Concursului Național de Compoziție și Muzicologie a avut loc mai târziu ca de obicei – pe 15 octombrie, cu prezența premianților, membrilor juriului, precum și a publicului online. În noiembrie a avut loc Adunarea Generală a UCMM, unde eu am obținut al doilea mandat de președinte”, a precizat președintele UCMM.
La inițiativa compozitorului Ghenadie Ciobanu, UCMM a lansat platforma online Contemporary Classical Music, unde membrii grupului au posibilitatea să posteze creații interesante, să discute despre noutățile în domeniul muzicii academice și multe alte lucruri despre muzica (și nu doar muzica) contemporană. În cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, unde Paul Gamurari activează în calitate de lector universitar și prodecan al Facultății Arta Muzicală, procesul didactic se desfășoară în regim online și cu prezență fizică.
”Este diferit de anii precedenți, dar este o experiență nouă care ne oferă posibilitatea de a învăța noi metode și procedee de organizare a procesului de studii. În prezent, pregătesc susținerea publică a tezei de doctorat sub îndrumarea profesorului Irina Ciobanu-Suhomlin, și, totodată, lucrez asupra noilor creații”, a mai spus compozitorul.
Paul Gamurari s-a născut în 1986 la Chișinău. Face școala de muzică la acordeon, după care - Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”, specialitatea Teoria Muzicii. Apoi a absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte plastice la specialitatea Compoziție, clasa profesorilor Pavel Rivilis și Gheorghe Mustea, după care activează la Departamentul Muzicologie, Compoziție și Jazz în calitate de lector universitar. În timpul studiilor la facultate, obține de mai multe ori titlul de ”Cel mai bun student al AMTAP”. Urmează studiile la masterat și doctorat în cadrul aceleiași instituții. Devine laureat al multor concursuri de compoziție naționale si internaționale, obține Premiul Național pentru tineret, ediția 2015. În prezent este președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Mihai Popșoi: „Croația rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova”
În Aeroportul Internațional Chișinău au fost inslatate puncte cu apă potabilă gratuită
Un bărbat riscă patru ani de pușcărie pentru că a sustras bani de pe cardul unei femei
Procurorii cer 13 ani de închisoare pentru Marina Tauber
Danemarca oferă 7 milioane de euro pentru consolidarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova
Restricții de circulație pe strada Vadul lui Vodă
Doi tineri au fost reținuți pentru trafic de droguri în nordul țării
Raport Promo-LEX: Cheltuieli de cel puțin 20 de milioane de lei, ascunse de partidele politice în 2024
Parc de autobuze la Bălți, cu sprijinul României. 22 de unități de transport vor intra în circuitul public
VIDEO // Sezonul de conservare e în toi: Castraveții – la mare căutare în piețele din Chișinău
Premierul Dorin Recean, în dialog cu ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen - „O Europă sigură”, angajamentul președinției daneze a Consiliului Uniunii Europene
Șeful Statului Major al Armatei franceze: Rusia a desemnat Franța drept primul său adversar în Europa
Satul Fundurii Noi, tot mai aproape de acces la apă potabilă
Programul „Farmacie în satul tău” atinge pragul de 100 de unități deschise în zonele rurale
GALERIE FOTO // Lotul național universitar pleacă în Germania: 31 de sportivi vor reprezenta Moldova
Tineri de pe ambele maluri ale Nistrului s-au întâlnit într-o tabără dedicată coeziunii sociale și implicării civice