
Nicolae Schițco, omagiat la Biblioteca Națională. Publicistul a lansat trei cărți semnificative
Biblioteca Națională a Republicii Moldova a găzduit evenimentul aniversar cu genericul „Nicolae Schițco: personalitate distinctă a culturii și scrisului românesc”, în cadrul căruia au fost lansate trei volume semnificative: monografia biobibliografică cu același titlu, precum și cărțile „Bulgări” și „Clepsidre de interior (Șoapte la poarta cuvântului)”, semnate de protagonist, relatează MOLDPRES.
Monografia, elaborată de Biblioteca Națională, cuprinde 217 pagini și include 250 de înregistrări bibliografice, imagini din arhiva personală a autorului și informații despre activitatea sa.
Volumul „Bulgări” (136 pagini), prefațat de scriitorul Iurie Colesnic și cu postfață de criticul literar Tudor Palladi, conține peste 1.200 de definiții, structurate alfabetic în 222 de cuvinte-titlu – de la „Acasă” până la „Zbucium”.
Cartea „Clepsidre de interior”, editată cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Moldova, include 262 de cuvinte-cheie și peste 1.300 de definiții. Prefața volumului este semnată de criticul literar Tudor Paladi, iar postfața de scriitorul Vasile Ghica din România.
„Monografia este chintesența activității mele pe parcursul anilor, cum s-a mai spus este despre trecutul meu, prezent și viitor. Alte două cărți care fac parte din trilogia de maxime, gânduri și reflecții, de căutare de sine. În Clepsidre de interior și Bulgări, reprezintă niște gânduri care ne preocupă pe noi toți, căutăm răspunsuri la niște viziuni, idealuri, care ne marchează”, a declarat pentru MOLDPRES publicistul Nicolae Schițco.
În cadrul evenimentului, Nicolae Schițco a primit medalia „Nicolae Milescu Spătaru” pentru rezultate remarcabile, promovarea valorilor culturale naționale și contribuții semnificative la valorificarea patrimoniului istoric al localităților.
„Nicolae Schițco s-a impus încă din anii 90. Vizibilitatea sa la scară largă s-a văzut în primii ani de independență. El a fost mereu în căutare, iar faptul că a fost director la Fundația Draghiștea a contribuit la cunoașterea publicului cu creația lui Schițco. Aceste volume care le scoate la lumină redau bogăția sufletului, iar unele aforisme rămân în memorie”, a declarat președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu.
Activitatea lui Nicolae Schițco a fost apreciată de scriitorul și criticul literar, Vitalie Răileanu.
„Nicolae Schițco nu este cel care aleargă să vină cu o carte să o prezinte cititorilor în tot anul, el este cel care vine cu rarisimile sale gânduri, înzestrate cu noblețea pe care poate să ofere un om de cultură”, a specificat criticul și publicistul Vitalie Răileanu.
Nicolae Schițco s-a născut la 27 aprilie 1955, în satul Sofia, raionul Drochia. A absolvit Facultatea de Biblioteconomie și Bibliografie a Universității de Stat din Moldova. A fost inițiatorul sistemului distincțiilor de stat și al sistemului heraldic național al Republicii Moldova. Între 2002–2016, a condus Fundația cultural-editorială „Draghiștea”, editând peste 100 de titluri de carte. A fost distins cu titlul „Om Emerit” (2016), Crucea „Meritul Heraldic” (2020), medalia „Dimitrie Cantemir” (2021), și este cetățean de onoare al raionului Ialoveni (2022) și al satului natal Sofia (2023).
Biblioteca Națională organizează Simpozionul „Valori bibliofile” dedicat lui Mihai Eminescu
Teatrul Național „Mihai Eminescu” își continuă în turneul european. Spectacolul „Grădina de sticlă” ajunge la Parma, Torino și Berlinparl
GALERIE FOTO // Valeriu Jereghi a lansat volumul „Nuvele cinematografice” la Biblioteca Națională
Volumul „Nuvele cinematografice” de Valeriu Jereghi, lansat la Biblioteca Națională
Tineri artiști din opt țări, premiați la Gala Laureaților Concursului Internațional „Maria Cebotari”
Festivalul folcloric „Nistrule cu apă rece” a reunit la Socola, Șoldănești, zeci de colective artistice și meșteri populari din toată țara
GALERIE FOTO // Tradiții și obiceiuri de Duminica Mare
Lansare de carte la Biblioteca Națională: „Universul păcii: Poezii pentru suflet” de preotul Maxim Melinti
GALERIE FOTO // Marele Cor al Copiilor a adunat 1 000 de voci într-un concert desfășurat în centrul capitalei. Dorin Recean: „Muzica ne unește și face lumea mai frumoasă”
Președintele Zelenski numește un nou comandant-șef al forțelor terestre ucrainene
Accident tragic la Strășeni. O femeie a decedat, după ce a fost lovită de un automobil condus de un tânăr de 18 ani fără permis
Direcția Cooperare Polițienească Internațională a IGP a primit confirmarea privind reținerea fostului șef SIS, Vitalie Pîrlog
Cetățeni români din zona de conflict armat din Orientul Apropiat au fost repatriați în România
R. Moldova va avea o Strategie pentru Sisteme de Transport Inteligente
GALERIE FOTO // Republica Moldova, calea spre afirmare: 35 de ani în obiectivul MOLDPRES
Ultimul examen din sesiunea de bacalaureat. 468 de candidați susțin proba la limba maternă
Șeful IGP: Autoritățile așteaptă confirmarea oficială a reținerii fostului șef SIS, Vitalie Pîrlog
Euro și dolarul își continuă aprecierea
SUA: Trump va decide asupra intervenției în Iran „în următoarele două săptămâni”
AIS „Moldpres” marchează 35 de ani de activitate. Directorul Vitalie Hadei: „Rămânem o sursă de încredere și un model de profesionalism pe piața media”
Ucraina // Odesa, atacată cu drone: un bloc de locuințe a fst cuprins de flăcări
Șefa statului a avut o întâlnire cu autoritățile publice locale și cele raionale din Cimișlia
Parlamentul îi va propune pe Nicolae Roșca și Liuba Șova pentru un nou mandat la Curtea Constituțională
Președinta Maia Sandu a participat astăzi, la Comrat, la un eveniment dedicat promovării și protejării limbii găgăuze
Domnica Manole și Sergiu Litvinenco, propuși de Guvern pentru Curtea Constituțională