
Expoziția-jubileu „Au înnebunit salcâmii” a pictorului Anatol Danilișin, vernisată la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”
Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” din capitală găzduiește expoziția jubiliară „Au înnebunit salcâmii”, semnată de pictorul Anatol Danilișin, Maestru în Artă al Republicii Moldova. Evenimentul marchează aniversarea a 65-a a artistului și reprezintă totodată un omagiu adus operei sale, relatează MOLDPRES.
„Pictura este libertatea sufletului meu. Eu nu pictez doar cu pensula, ci cu tot sufletul. Tot ce mă înconjoară – culorile cerului, vibrațiile naturii, freamătul lumii – se transformă, prin trăirea mea interioară, în imagine. Fiecare lucrare expusă aici este o emoție fixată pe pânză, o poveste nerostită. Această expoziție este jurnalul meu vizual, în care se regăsesc zbuciumul, liniștea, speranța și frumusețea unei lumi pe care o simt în profunzime și pe care încerc să o dăruiesc privitorului”, a declarat pentru MOLDPRES, Anatol Danilișin.
La vernisaj au fost prezenți colegi de breaslă, critici de artă, scriitori și reprezentanți ai comunității artistice din Republica Moldova și România.„Este unul dintre artiștii care ne-a reprezentat țara la numeroase evenimente culturale, atât în țară, cât și peste hotare. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și România. Opera sa a fost distinsă cu numeroase premii și titluri naționale și internaționale. Expoziția de astăzi este o reflecție a sufletului, o reprezentare a pictorului prin amalgamul de culori și contrastul dintre ele”, a remarcat artistul plastic Dumitru Bolboceanu.
Poetul și scriitorul Arcadie Suceveanu a subliniat emoția și profunzimea lucrărilor expuse.
„Prin această expoziție am simțit acel gust rar de rodie, care apare atunci când trăiești un sentiment de prospețime și inedit. Este o expoziție care se coagulează armonios cu lumina de afară și cu starea de spirit a acestei lumi mari. Lucrările pictorului conțin o doză de impresionism și de suprarealism, o simbioză aparte care le conferă profunzime și poezie”, a menționat Arcadie Suceveanu.
Anatol Danilișin s-a născut pe 22 mai 1960 în comuna Frasin, raionul Dondușeni. A urmat cursurile Liceului Republican de Arte Plastice „Igor Vieru” (1972–1979), apoi ale Facultății de Arte Plastice a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” (1986–1992). De-a lungul carierei, a fost profesor în diverse instituții de învățământ artistic, contribuind la formarea multor tineri artiști.Debutul său expozițional a avut loc în 1988 la Chișinău. Din 1996 este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România și al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, fiind, de asemenea, membru AIAPI UNESCO, Paris. Lucrările sale, în special picturile în ulei, se disting prin expresivitate și o paletă cromatică aparte.
GALERIE FOTO // Expoziția jubiliară „Au înnebunit salcâmii” semnată de Anatol Danilișin
Austria a devenit câștigătoarea concursului Eurovision 2025
Purtătorul de cuvânt al Guvernului îndeamnă cetățenii să participe la Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor
Ziua Europeană a Muzeelor, marcată în R. Moldova. Porți deschise, expoziții nocturne și evenimente culturale în toată țara
Ministerul Culturii a premiat contribuțiile remarcabile din domeniul muzeal
Comedia „Tartuffe” revine pe scena Teatrului din Bălți, cu prilejul marcării a 68 de ani de la fondarea teatrului
Republica Moldova își întărește parteneriatul cu UNESCO pentru protejarea patrimoniului cultural
Eurovision 2025: Cele 10 țări calificate în Marea Finală din a doua semifinală
Corul Național al Ucrainei „Grigori Verevka” a susținut un concert la Teatrul de Operă și Balet din Chișinău
Expoziția „Diversitatea culturală în Republica Moldova”, inaugurată la Biblioteca Națională
Premierul Dorin Recean: „Statul preia controlul asupra infrastructurii de asigurare cu gaz a țării”
În luna iunie, la Bruxelles încep discuțiile pe Clusterul 4 – „Agenda ecologică și conectivitate durabilă” din negocierile Moldovei cu UE
Mihai Popșoi la Forumul de Securitate de la București: „Într-un context regional tot mai complex, coordonarea strânsă este esențială pentru stabilitatea regiunii”
Igor Grosu, la Forumul de Securitate de la București: „Când suntem uniți, suntem puternici”
GALERIE FOTO // Marșul Cămășii Ucrainene „Vyshyvanka”
Dmitri Lecarțev, reales în funcția de președinte al Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova
Tradiții și inovații moldovenești, prezentate la Cluj-Napoca în cadrul expoziției „Republica Moldova Prezintă”
Chișinăul va găzdui, în premieră, turneul internațional de tenis ATP Challenger „Moldova Open”
Donald Trump anunță că ar putea impune tarife vamale de 50% de la 1 iunie pentru Uniunea Europeană
Șeful Guvernului, Dorin Recean, la Conferința internațională dedicată celei de-a 30-a aniversări a Curții Constituționale: „Viitorul nostru european începe cu statul de drept”
Deputat din Găgăuzia prins de ANI cu avere nejustificată de peste 660.000 de lei
Ministrul de Externe al Bulgariei, Georg Georgiev, vine la Chișinău
Un bărbat va ajunge pe banca acuzaților după ce a încercat să treacă ilegal peste frontieră trei turci
Acțiune comună a polițiștilor moldoveni și români la frontiera Leușeni-Albița
Doar jumătate din conducătorii de instanțe judecătorești continuă procesul de evaluare externă
Peste 500 de milioane de lei au fost investiți în ultimii ani în modernizarea universităților din Republica Moldova