
Ministerul Culturii a premiat contribuțiile remarcabile din domeniul muzeal
Muzeul Național de Istorie a Moldovei a găzduit astăzi evenimentul organizat de Ministerul Culturii cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor. Tema ediției din acest an, „Viitorul muzeelor în comunități în continuă schimbare”, a fost stabilită de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), notează MOLDPRES.
Evenimentul a fost marcat de acordarea Diplomelor de Merit și Diplomelor de Onoare unor profesioniști din domeniul muzeal, în semn de apreciere pentru contribuția lor la conservarea și promovarea patrimoniului cultural național.
Potrivit Ministerului Culturii, Diplome de Merit au fost oferite următorilor specialiști: Elena Delinschi, muzeografă și cercetătoare la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală; Ion Catană, director adjunct al Muzeului Național al Literaturii Române; Marina Cercașin, șefa Secției promovare, Muzeul de Istorie a orașului Chișinău; Galina Mosoric, directoare, Muzeul Ținutului Edineț; Ludmila Colbasiuc, contabil, Muzeul Național de Artă al Moldovei; Elena Furculiță, șefa Serviciului juridic și resurse umane, Muzeul Național al Literaturii Române; Irina Corduneanu și Elena Rusu, muzeografe, Casa-muzeu „A.S. Pușkin”; Natalia Viținschaia, specialistă în programe educaționale, Muzeul de Istorie a Evreilor din Republica Moldova; Dmytro Yanov și Ștefan Chelban, specialiști principali, Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”.
Totodată, Diplome de Onoare au fost acordate pentru merite deosebite următorilor experți: Teodor Candu, director prim adjunct și cercetător coordonator, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală; Irina Gonciarova, șefa Secției Patrimoniu, Muzeul Național de Istorie a Moldovei; Valeriu Bubulici, cercetător științific, Muzeul Național de Istorie a Moldovei; Iurie Foca, fotograf, maestru în artă, șef Laborator Foto, Muzeul Național de Artă al Moldovei.
De asemenea, Muzeul de Istorie a satului Avdarma a primit Trofeul Ministerului Culturii în domeniul muzeografiei. Distincția vine ca o recunoaștere a calității excepționale a activității muzeului, a condițiilor moderne de conservare și expunere și a implicării comunității locale.
Ministerul Culturii a transmis felicitări tuturor celor care activează în domeniul muzeal și a reafirmat angajamentul său pentru susținerea și dezvoltarea continuă a acestui sector esențial pentru identitatea și educația societății.
„Ziua Internațională a Muzeelor rămâne un prilej valoros de reafirmare a rolului esențial pe care muzeele îl joacă în societate – nu doar ca depozitare ale istoriei, ci și ca actori activi în construirea unui viitor mai conștient, mai educat și mai solidar”, a declarat secretarul de Stat la Ministerul Culturii, Vladimir Vornic.
Publicul este invitat să participe sâmbătă, 17 mai, la Noaptea Muzeelor, un eveniment internațional în cadrul căruia instituțiile muzeale din întreaga țară își vor deschide porțile până târziu în noapte. Vizitatorii vor avea ocazia să exploreze patrimoniul național prin expoziții, tururi ghidate, ateliere și activități interactive pentru toate vârstele.
Biblioteca Națională organizează Simpozionul „Valori bibliofile” dedicat lui Mihai Eminescu
Teatrul Național „Mihai Eminescu” își continuă în turneul european. Spectacolul „Grădina de sticlă” ajunge la Parma, Torino și Berlinparl
GALERIE FOTO // Valeriu Jereghi a lansat volumul „Nuvele cinematografice” la Biblioteca Națională
Volumul „Nuvele cinematografice” de Valeriu Jereghi, lansat la Biblioteca Națională
Tineri artiști din opt țări, premiați la Gala Laureaților Concursului Internațional „Maria Cebotari”
Festivalul folcloric „Nistrule cu apă rece” a reunit la Socola, Șoldănești, zeci de colective artistice și meșteri populari din toată țara
GALERIE FOTO // Tradiții și obiceiuri de Duminica Mare
Lansare de carte la Biblioteca Națională: „Universul păcii: Poezii pentru suflet” de preotul Maxim Melinti
GALERIE FOTO // Marele Cor al Copiilor a adunat 1 000 de voci într-un concert desfășurat în centrul capitalei. Dorin Recean: „Muzica ne unește și face lumea mai frumoasă”
Moldova va reglementa producerea și distribuția medicamentelor conform standardelor europene
Republica Moldova a aderat la Alianța Internațională pentru Energie Solară
Statul va susține tinerii angajați în industriile strategice cu indemnizații financiare
Sistem de încălzire modern în Bălți cu suportul BERD
Documentele de stare civilă vor fi emise în format electronic din septembrie 2025
FOTO//Șefa statului anunță noi măsuri pentru protecția limbii găgăuze
Votat în Legislativ. Aeroportul Mărculești va fi modernizat
16 autospeciale și 100 de pompieri mobilizați la incendiul de la Botanica
R. Moldova va putea oferi sprijin umanitar țărilor terțe în baza unei legi europene
Intervenție de amploare a pompierilor în capitală după ce focul a cuprins un depozit de mobilă
Banca Mondială oferă Moldovei 30 de milioane de euro pentru modernizarea universităților
Noi facilități pentru persoanele cu dizabilități. Cei care au importat mijloace de transport vor beneficia de o anulare a datoriilor vamale
Parlamentul extinde condițiile pentru oferirea locuințelor participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl
Expoziția de fotografie „Născut la victorie” a artistului ucrainean Boris Bukhman, prezentată la Muzeul Militar și Istoric al Moldovei
Grevă generală în Italia. Transportul va fi blocat vineri în toată țara
Ucraina anunță un nou schimb de prizonieri. Zelenski: „Oamenii noștri se întorc acasă”