ro
Cultură
17 Martie, 2025 / 07:29
/ 17 Februarie, 2025

„Poezia lui Grigore Vieru în penelul basarabean”, expoziție de ilustrații la Biblioteca Națională

Doina Pozdirca
SuperReporter

Operele lui Grigore Vieru ilustrate de artiști basarabeni sunt prezentate într-o expoziție găzduită de Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Expoziția „Poezia lui Grigore Vieru în penelul basarabean” pune în lumină legătura strânsă dintre poezie și artă, cuvântul scris și imaginea creată, comunică MOLDPRES.

Expoziția include ediții tipărite la Chișinău între anii 1957 și 2024. Vizitatorii au ocazia să descopere lucrările ilustratorilor care au dat viață poeziilor lui Grigore Vieru: „fulgii” lui Igor Vieru, „iepurașii” lui Isai Cârmu, „codrii” lui Gheorghe Vrabie și „cămășile” lui Mihai Grecu.

Potrivit organizatorilor, evenimentul are ca scop atragerea vizitatorilor spre colecțiile Bibliotecii Naționale și promovarea ilustrației de carte.

„Prin această expoziție punem în valoare personalitatea lui Grigore Vieru, opera sa, dar și pe cei care i-au ilustrat cărțile. Vrem să arătăm legătura dintre poet și pictor, arta scrisului și a creionului care a „desenat” poezia”, a declarat pentru MOLDPRES Rodica Băleanu, șefa secției Arte și Hărți a Bibliotecii Naționale.

Printre exponate se numără prima ediție a „Albinuței” și „Abecedarul” din 1970, cărți care au marcat educația a numeroase generații de copii. Ilustrațiile colorate, realizate de artiști plastici, au fost un mijloc esențial de transmitere a tradițiilor și folclorului către cei mici.

„Lică Sainciuc, care a ilustrat Albinuța, a reușit să aducă copiii mai aproape de carte, păstrând în același timp autenticitatea și farmecul desenelor”, a mai adăugat Rodica Băleanu.

În era digitalizării, această expoziție de carte are o conotație aparte, susțin organizatorii. 

„Atâta timp cât vom rămâne conectați la tradițional, nu vom dispărea ca popor”, a subliniat Rodica Băleanu.


 Expoziția poate fi vizitată până pe 31 martie 2025 în Spațiul Expozițional Arte și Hărți al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, oferind o oportunitate rară de a explora conexiunea dintre literatură și grafica de carte.